Има много прекрасни места в България, които са сякаш под носа ни, но поради една или друга причина не сме им обръщали внимание. Като язовир "Душанци". Лично ние често пътуваме по Подбалканския път, но въпреки това не бяхме минавали покрай този язовир, който определено може да се похвали с една от най-красивите гледки.

Как да стигнем

"Душанци" се намира на 2 км от селото със същото име. Ако идваме от София, отбивката за Душанци е вдясно, веднага след изхода от Пирдоп. Ако обаче идваме от обратната посока, трябва да хванем отклонението за Антон. Преминава се през цялото село и се кара само направо, докато стигнем до язовирната стена.

Уикенд в Природен парк "Небесните пасбища"

Уикенд в Природен парк "Небесните пасбища"

Докато все още го има хубавото време

Язовир "Душанци"

Ако имаме дори и минимално съмнение защо трябва да посетим точно "Душанци", достатъчно е да видим само няколко снимки. Ходили сме на много язовири, но толкова прекрасна панорама не сме виждали никъде другаде.

Намира се по течението на река Тополница, в котловина между Средна гора и Стара планина. Въпреки че е много красиво място, язовирът някак е успял да опази бреговете си от застрояване, от вили, къщи за гости и хотели. Може би защото е предназначен основно за промишлено водоснабдяване и се стопанисва от частна фирма.

"Душанци" предлага не само чисти "алпийски гледки", но и чист планински въздух, и пълна почивка от шума на големия град. Ако не сме почитатели на риболова, съвсем спокойно можем да си направим една изтощителна разходка около язовира, защото обикалянето му (особено през есента) си е вълшебно.

След като се изморим достатъчно, можем да седнем на брега, за да се полюбуваме на върховете на Стара планина, които се виждат в далечината, отразявайки се в гладката като огледало повърхност на язовира. А ако сме достатъчно търпеливи и, разбира се, късметлии, по клоните на дърветата около нас ще се надбягват катерички.

Душанци и още нещо

Друга забележителност на селото, освен язовирът, е една гигантска секвоя, защитена от закона. Дървото от вида "Велингтония гигантея" е засадено през 1929 г. и тази година навършва цели 90 години.

Интересното име на този вид секвоя идва от първия изучил я ботаник англичанин. Той пожелал да увековечи името на английския герой пълководец Велингтон и в негова чест нарекъл дървото "Велингтония гигантея".

Снимка 452821

Източник: iStock

На няколко километра разстояние

След като се разходим из селото и около язовир "Душанци", се отправяме да разгледаме още едно истинско бижу в околността. Това е прочутата Еленска базилика. Тя е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. Намира се на 3 км североизточно от Пирдоп и на 2 км западно от Антон.

Около руините ѝ има следи от голямо антично селище - вероятно древнотракийски град. Според преданието на мястото на Еленската базилика всяка година в един и същ ден от Балкана слизал по един елен, който бил принасян в жертва на боговете. Оттам идва и името ѝ. При разкопки наистина са намерени множество рога и кости от елени. Според друго предание, Патриарх Евтимий прекарва последните си дни именно тук.

Днес са запазени внушителни развалини с височина до 8.5 м. Манастирският двор е ограден отвсякъде с каменни стени, като на ъглите са разположени почти еднакви правоъгълни отбранителни кули. Базиликата е трикорабна, а по руините ясно личат два периода в строителството. Еленската базилика е включена в списъка на ЮНЕСКО за защитени паметници на културата.

Уикенд в зоокът "Алис"

Уикенд в зоокът "Алис"

За животните с любов