Променливото време напоследък ни кара да се чудим как да прекараме почивните дни - дали да си останем вкъщи на топло, или все пак да попътуваме, независимо от метеорологичните условия. Ние пък имаме оптималния вариант - разходка близо до Балкана, която да съчетаем със сгряващо усещане и за тялото, и за душата.

Град Априлци се намира в Централна Северна България, област Ловеч, само на няколко километра от Троян. Състои се от четири квартала, които са бивши села, обединени в едно.

Тук снежната покривка се задържа по-дълго заради непосредствената близост на троянския Балкан. Съществуват подходящи условия за планински туризъм през всички сезони.

Именно с туризъм се препитава и по-голямата част от населението, като градът е пълен с къщи за гости и хотели. Традиционни за Априлци са и занаятите, като на най-голяма почит е дървопреработването и производството на керамични съдове. Така че ако ни трябват нови мебели или гърне за боб, тук е правилното място да ги намерим.

Снимка 467707

Източник: Facebook / Ivomir Bonev

Троянският район е известен и с още нея - троянската сливова ракия. Именно в нейна чест за десета поредна година в Априлци се организира Празник на сланината и греяната ракия. Той ще се проведе тази събота, 22 февруари, на площада в центъра на града.

Ще имаме възможност да опитаме традиционната "бабина гозба", която се прави в огромен "чорбаджийски" тиган. За нея отиват 500 яйца, 30 кг сланина и още толкова праз лук. 

Снимка 467720

Източник: Facebook / Toni Stoyanova

Разбира се, ще се лее и много греяна ракия, която е перфектното допълнение към гозбата. По време на празника ще можем да дегустираме и да си закупим ракия и сланина, които са произведени само в региона. Ще има и сергии на занаятчии, от които да си тръгнем с някой сувенир.

Снимка 467717

Източник: Facebook / Nikolaj Ieremiev

Освен хапване и пийване, на празника има много хумор, народни песни и танци, защото това е едно честване на селския бит и култура, както и на народните традиции. Затова и всички желаещи са приканени да облекат народни носии, ако имат такива.

Снимка 467716

Източник: Facebook / Остречани

Уикенд в Троянския Балкан

Уикенд в Троянския Балкан

Какво да правим в и около планинския град

След като си сгреем тялото и душата, можем да се настаним в някоя от къщите за гости и хижи в близост и да се насладим на местното гостоприемство. А на следващият ден ни чакат Троян, Троянският манастир, Орешака и Черни Осъм, които са само на няколко километра разстояние и можем да си направим страхотен маршрут за неделна разходка.