Официално можем да кажем, че преживяхме първите седем дни от ноември, което означава, че сме все по-близо до любимата ни Коледа.

Уикенд в Рибарица

Уикенд в Рибарица

Есен в прегръдката на планината

Не ни пречи обаче, докато мислено сглобяваме елхата и украсяваме къщата, да използваме все още топлите ноемврийски дни, за да се разходим.

И ако целим разходката да е по-дълга от тази в близкия парк, тази седмица сме се спрели на едно наистина уникално място - Природен парк "Небесните пасбища".

Паркъта се намира в близост до село Осиковица, община Правец. Това са GPS координатите, ако разчитаме на навигация - 42.927603; 24.028951.

Трябва да имаме предвид, че главен път Е83 минава през Осиковица, но този, който ни води от селото до природния парк, е неасфалтиран.

Хубавото е, че веднъж стигнали до "Небесните пасбища", можем да правим каквото си пожелаем, защото няма предварително изготвен маршрут, по който задължително да преминем.

Паркът е по идея и дело на д-р Васил Ангелов, който е искал да акцентира върху връзката между човека и природата. Връзка, която в днешно време все по-често се губи.

Създаването на "Небесните пасбища" започва през 2006 г., но с всяка следваща година той се променя. Причината е, че създателят му постоянно прави подобрения.

На почитателите на Джон Стайнбек името на парка сигурно им е много познато. Това е така, защото е кръстен на едноименната творба на автора.

В "Небесните пасбища" можем да се разходим необезпокоявани с часове, докато се наслаждаваме на природата. Ще видим и къщичката, в която "живее бабата на Червената шапчица". Ще минем и покрай хралупата, в която "живее Мечо Пух". Ще попаднем и на още много подобни дребни изненади, които зареждат с позитивна енергия.

Още по-хубавото е, че паркът е отворен дори през зимата, а добре знаем, че когато навали сняг, всичко става по-хубаво. Като опция съществува и да отседнем в къщата за гости.

Ако обаче искаме просто да се разходим набързо из "Небесните пасбища", а не да отделяме цял ден или два, на около 30 км се намира и Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец".

Той датира от XIII в., когато е бил построен от киевския княз Георги Глож. По онова време князът е пребивавал в България с позволението цар Иван Асен II. През Средновековието в манастира са съхранявани многобройни книги, отразяващи религиозните и духовни постижения на българите.

За съжаление от всички тях днес не е запазена нито една. През 1893 г. в манастира пък е бил заточен Васил Друмев, който е прекарал между стените му над една година.