Колкото и пъти да сме ходили в Мелник, никога няма да ни омръзне да го направим отново. Затова тази седмица сме решили да се отправим именно натам. Но не за да разглеждаме града и околностите му, а заради един от най-добрите празници в този регион по това време - Фестивал на мелнишкото вино "Златен грозд". В общи линии програмата ни е "два дни яли, пили и се веселили...".

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем

Дума-две за фестивала

Мелник е градът, известен с един от най-старите ни винени сортове, от който се прави и едно от най-хубавите ни вина - мавруда. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен "Златен грозд".

Празникът се провежда всяка година в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона.

Снимка 465415

Източник: iStock

Тази година на 9 и 10 февруари жители и гости на Мелник безплатно ще дегустират прочутите мелнишки вина, представени от винопроизводители от целия регион. Специални гости на осмото издание на "Златен грозд" ще бъде мъжка фолклорна група "Огражденска четворка", както и много други местни и гостуващи самодейни състави.

Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция се провежда и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет".

Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза - уникален с това, че вирее само в този регион. Това е и една от основните причини да не може да сбъркаме мелнишкото вино с никое друго.

Снимка 465417

Източник: iStock

Няколко думи и за вината

След мавруда, второто по популярност чисто българско вино е от сорта Мелник. Всъщност името му е Широка мелнишка лоза. Кръстен е така заради широките мъхнести листа на гроздето, но и на района, в който е отглеждан.

Въпреки че двата сорта много си приличат, все пак има някои съществени разлики. Подобно на мавруда грозде има в северна Гърция, на остров Крит и в Кипър. Въпреки това по-голямо производство на вина от този сорт няма никъде другаде, освен в България.

Що се отнася до Широката мелнишка лоза обаче - нея я има само в България и то на определено място. Сортът е ендемит и се е запазил само в Югозападна България, по-точно около Мелник, Сандански, Петрич, селата Хърсово, Марикостиново, Капатово, Виногради и др.

Какво да хапнем

Няколкото пъти, в които сме били в Мелник, сме си облизвали пръстите от вкусотиите, които местните приготвят. 

Особено любими са ни салатата Снежанка с кисели краставички, свинското каче кебап, шареният боб в гювече по жътварски, агнешките наденички с булгур и домати и отлежалото козе сирене на плоча. Няма да изреждаме повече, но сме сигурно, че какъвто и да е изборът ни, няма да сбъркаме. 

Уикенд в село Делчево

Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм