С февруари идват и винените празници в различни части на страната. Тази седмица мястото е Асеновград, а освен да станем част от Празника на виното, можем да си организираме и приятна уикенд разходка.

Асеновград се намира само на 15 километра от Пловдив и на 160 от София. Това е най-големият град в Родопите. До 1934 г. носи гръцкото име Станимака, след което е преименуван в чест на цар Иван Асен II.

По време на Второто българско царство градът има важна роля като отбранителен център. И до днес над него се извисява известната Асенова крепост - като спомен от тези години. Именно тя е една от забележителностите, която трябва да посетим.

Снимка 464194

Източник: iStock

Какво да видим

Асеновата крепост се намира на два километра от града. Национален паметник на културата, тя е създадена още по времето на траките, а византийците я използват като граничен пункт и за охрана на Беломорския проход.

Крепостта е кръстена на цар Иван Асен II, който полага големи усилия, за да я възстанови и съхрани. До руините се намира и укрепената църква "Света Богородица Петричка" - една от десетките в града, но и най-красивата и с най-древна история.

Снимка 464204

Източник: Facebook / Georgi Ivanov

Именно заради многобройните си храмове - общо 800 в града и околностите, Асеновград е известен и като Малкия Йерусалим.

На няколко километра се намира Бачковският манастир, който е вторият по големия в България след Рилския. Освен него, си заслужава да посетим и Араповския манастир и Мулдавския манастир "Света Петка", където е и едно от скривалищата на Васил Левски.

Бачковски манастир

Източник: iStock

Бачковски манастир

Освен на храмове, Асеновград е богат и на музеи. Най-интересният сред тях е палеонтологичният, който впечатлява с над 25 хиляди експонати на бозайници.

В Природонаучния музей пък можем да видим експонат на динотериум, който наподобява малък динозавър. Старинното училище "Свети Георги" също е превърнато в музей.

Празник на виното

Освен всички тези забележителности, тази седмица Асеновград е интересна дестинация и заради тържествата, посветени на виното. Те започват от петък, 31 януари, когато ще се проведе конкурс за най-добри станимашки сърмички, а от чешмата в църквата "Света Богородица Благовещение" ще потече вино, вместо вода.

Уикенд в село Делчево

Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм

В събота в местността Свети Трифон, край едноименния параклис, можем да наблюдаваме финала на пехливанските борби. Победителят ще си тръгне с жив овен. А през цялото време виното няма да спира да се лее.