Пореден уикенд, поредно бягство от града. Този път - в южните поли на Рила, към едно от многобройните и прекрасни села на територията на България, село Добърско.

Как да стигнем

Добърско е на 21 км от Банско. Ако идваме от София, трябва да се отбием вляво при Разлог - в посока Долно и Горно Драглище.

За селото

Добърско е едно от най-живописните български села, които ние сме виждали. Че и как иначе, след като е заключено между три планини - Рила, Пирин и Западни Родопи. Това, че се намира много близко до ски зоните на Банско, Разлог и Добринище, го прави идеално място за почивка през уикенда - в близост до планината, но и достатъчно далеч от шума и навалицата на зимните ни курорти.

Добърско е разположено на 1070 метра надморска височина и граничи със защитената територия на Национален парк "Рила". Точно на влизане в селото ще видим един малък язовир, който отразява величествените заснежени върхове на най-високите ни планини.

Къщите на Добърско пък са разположени терасовидно по склоновете. От всеки дом се открива една прекрасна гледка към долината на Места и към Пирин.

Селото несъмнено очарова най-вече с красивата си природа и с гостоприемството на местните хора. С тях е истинско удоволствие човек да разговаря, най-вече защото винаги знаят някоя интересна за споделяне история.

Уикенд в село Гела

Уикенд в село Гела

Спокойствие, чист въздух и природа

Местните ни го говорят

Една баба например беше така добра да ни разкаже много интересна местна легенда. Всички сме чували как след битката при Беласица византийският император Василий II Българоубиец нарежда да бъдат изведени очите на всички български войници. На всеки 100 е бил оставен по един с едно здраво око, който да води останалите към дома.

Това, което не знаехме обаче и което ни сподели нашата събеседничка, е, че много от тези войници всъщност са се заселили след това именно в Добърско и са основали прочута певческа школа на разложките слепи войници. Те изкарвали прехраната си, като обикаляли селата, свирели на гъдулка и пеели. По този начин помогнали за разпространението и съхранението на българския народен фолклор.

Какво да видим

Добърско е известно най-вече с църквата си "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", заради нейните уникални стенописи. Няма друг храм по света, в който Исус Христос да е изобразен в нещо като совалка и да прилича едва ли не на астронавт. Причудливите стенописи и до днес представляват загадка, за която нито църквата, нито учените имат обяснение.

Необичайното си име църквата пък дължи на двамата византийски войници, обявени за светци, след като губят живота си, заради вярата си в Бог.

Храмът е със статут на национален паметник на културата и е предложен за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Сградата е наполовина вкопана в земята, няма прозорци, а само тесни отвори. Липсва купол и камбанария.

Много близо до църквата се намира и водопадът Щрокалото, който е висок около 30 метра. Водопадът е разположен в дере с гъста растителност, до което можем да стигнем много лесно - като следваме табелките или попитаме някой местен. Ще ни упътят на драго сърце.

Къде да отседнем

В селото има един хотел и две къщи за гости, които предлагат нощувки целогодишно, така че всички условия за един приятен уикенд са налице.

Какво да хапнем

Заради близостта си с Банско, и в Добърско на почит в кухнята са много от прословутите бански специалитети. Между тях несъмнено попада капамата, банският чомлек, банският старец, банският суджук и костуретата с чекане и сланина ( боб с цвекло (от туршия) и сланина). А, да не забравим и за вкусната добърска шупла, която е идеална за закуска.

Уикенд в село Делчево

Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм