Времето навън захладня и вероятно ни се иска да се сгушим у дома на топло през почивните дни. Но всеки слънчев лъч ни припомня, че не искаме така лесно да пропускаме подходящото за разходки време. И точно защото този уикенд се очертава да бъде такова, се отправяме към поредната дестинация.

Рибарица е село в близост до град Тетевен. Разстоянието от София е около 125 км, а от Пловдив - 255 км. Населеното място е разположено в подножието на Стара Планина, в Тетевенския Балкан, както и на бреговете на река Вит.

Подобно местоположение гарантира страхотни природни гледки, накъдето и да се огледаме. Именно това е и основната причина да посетим Рибарица.

Малко след Освобождението Рибарица започва да се налага като предпочитано място за отдих в околностите. Строежът на вили за отдих започва още през 1904 г., а днес къщите за гости в едно от най-дългите села у нас са десетки.

Сред природата

От Рибарица тръгват няколко туристически маршрута, по които можем да обиколим Тетевенския балкан. Някои от тях започват от самия Тетевен и стигат до различни планински кътчета и хижи.

От Рибарица можем да поемем по екопътеката "Царичина", която ни отвеждат до резервата със същото име. Цялата разходка продължава около пет часа, но не е подходяща в зимни условия.

Снимка 450535

Източник: Facebook / ZAJO Outdoor Bulgaria

Ако не си падаме по толкова дълги преходи, до природния резерват можем да стигнем и с кола. Защото да го направим ли? Ами и заради митовете и легендите, свързани с кацания на извънземни тук. Знае ли човек какво ще видим...

Но ако спрем да търсим летящи чинии в небето и погледнем към земята, в третия по големия резерват в природен парк "Централен Балкан" ще видим над 600 вида растения, 23 от които са част от Червената книга. Има голямо разнообразие и на птици, като е доста вероятно да срещнем някоя и друга сова. В близост се намира още един резерват - Боатин.

Снимка 450537

Източник: Facebooк/Растенията в България

Екопътеката "Под пръските на водопада" е друга много предпочитана от туристите, защото води до красивия водопад Скока. Разходката край река Козница е лежерна и е подходяща и за малки, и за големи. А накрая ни очаква и гледката на падащата от 30 метра височина вода.

Снимка 450539

Източник: Facebook / Петрана Орешенска

Забележителности

На три километра от Рибарица можем да видим известното Кърваво кладенче, в което се смята, че е била измита отрязаната глава на убития през 1876 г. Георги Бенковски. 

Снимка 450543

Източник: Facebook / Ani Antonova

В близост до селото се намира и известният Гложенски манастир, който е обявен за паметник на културата. Разположен е на планински склон, което гарантира гледката.

Какво да правим

В Рибарица има няколко хотела с басейни с минерална вода. Сезонът за зимни спортове все още не е открит, но когато условията го позволяват, можем да покараме ски или сноуборд на писта "Беркина могила", която се намира на няколко километра.

Уикенд в село Бръшлян

Уикенд в село Бръшлян

Странджанска идилия

Можем да си вземем велосипед под наем, да ловим риба, да берем гъби или билки, или просто да се наслаждаваме на природата и почивката си.