Този уикенд времето ще е типично есенно и доста променливо, което няма как да спре желанието ни за пътувания и нови кътчета от България. Този път пръстът ни върху картата спря на едно село в Южна България.

Горна Арда се намира в община Смолян, на около 300 километра от София и на 160 от Пловдив. Селото е планинско и предлага приятни разходки сред природата и по поречието на Арда. 

На километър и половина е и карстовият извор Ардабаши, от който води началото си и самата река. Планинският поток се намира в долина със стръмни склонове, затова е добре да бъдем внимателни, особено при мокро време.

Снимка 453859

Източник: Facebook / Пещера Ухловица/Uhlovica cave

В този район е и местността Узунов камък, от която началото си води друг от притоците на река Арда. От тук тръгва и екопътека, която може да ни отведе до село Смилян, ако сме настроени за разходки сред природата.

Местност Узунов камък

Източник: Facebook / Кътчета за отдих

Местност Узунов камък

Местността се намира на петдесетина метра от комплекс "Гераница", който е и основната забележителност в Горна Арда.

Комплексът е разположен в непосредствена близост до границата с Гърция и е изграден от къщи, построени изцяло от дърво. Тук времето сякаш е спряло доста отдавна, а традиционната българска атмосфера е запазена за всички желаещи да нощуват на дървените одъри или направо на земята.

Снимка 453864

Източник: Facebook / Комплекс "Гераница"

В "Гераница" ще видим първото родопско колело, носещо името Долап - нещо като местен прототип на виенското колело. Мястото е създадено за отдих сред природата и със сигурност ще се изненадаме колко тихо и спокойно е тук.

Снимка 453867

Източник: Facebook / Комплекс "Гераница"

Комплексът има с какво да ни очарова през всеки сезон. Като започнем с дървото на шест века, върху което е построена къщичка за влюбени, минем покрай малките горски пътечки и стигнем до кухнята, от която се носи аромат на традиционни българския ястия. А край камините - точно по това време на годината - намираме спасение от все по-ниските температури навън.

Снимка 453866

Източник: Facebook / Комплекс "Гераница"

За да посетим "Гераница" ни е необходима предварителна уговорка със собствениците. 

Ако сме в района, нищо не ни пречи да посетим и една от най-старите наоколо и една от най-красивите пещери в България - Ухловица. 330 метра от нейните общо 460 са пригодени за посетители. Заради красивите образувания по стените си пещерата се сравнява с подземен дворец.

Снимка 453860

Източник: Facebook / Пещера Ухловица/Uhlovica cave

Ухловица е на няколко етажа, а най-интересна е Залата на пропастите. Посещението в пещерата става само с екскурзовод, като през студените месеци работи от 9 до 16 ч.