Типично по мартенски, времето е доста променливо, но това въобще не може да ни спре да оползотворим и този уикенд с опознаване на нови кътчета от страната. Набелязали сме си едно село, за което доста се говори в последните години и определено си заслужава да се посети.

Село Чавдар се намира на около 70 километра от София. Разположено е в планински район, в подножието на Стара Планина, което ни гарантира чист въздух и прекрасни гледки.

Населеното място стана популярно в последните години като "европейско", благодарение на успешната политика, довела до обновяване на инфраструктурата. И наистина Чавдар се различава коренно от повечето български села, които са доста изостанали в сравнение с него.

Снимка 470109

Източник: iStock

Какво да видим

Първото, което трябва да направим, е да се разходим в центъра и по уличките на селото. Пред общината има приятен площад с изкуствено езеро. Има и хотел, в който можем да се настаним.

Снимка 470128

Източник: Facebook / Красиви места в България

Снимка 470129

Източник: Facebook/България

Най-голямата забележителност на Чавдар се намира в местността Света Петка, на хълма на двa километра от селото. До него се стига по асфалтиран път, а там ни очаква Археологическият комплекс "Тополница".

Снимка 470112

Източник: iStock

Той е съставен от пет неолитни къщички, които са пресъздадени на мястото, където по време на разкопки е открита могила от неолита. От тях можем да добием представа при какви условия са живяли древните хора преди 7000 години, което си е наистина интересно преживяване.

Снимка 470162

Източник: Община Чавдар

Още по-интересно е, ако решим да прекараме и нощта в една от трите пригодени за целта къщички.

Освен сламените постройки, в комплекса има и музейна експозиция, която допълва цялостната картина за живота през неолита. В нея можем да видим редица древни предмети, открити от археолози. 

Снимка 470161

Източник: Община Чавдар

Паркът работи без почивен ден от 10 до 18 часа. Заплаща се символична такса вход, а цената за нощувка е 10 лева на човек. Необходима е предварителна резервация, като информация можем да намерим на сайта на селото.

На същия хълм се намира и параклисът "Света Петка". Той впечатлява с красивата си архитектура, както и с гледката, която се открива от него. Преди 120 години на това място е поставен камък, на който да се почита светицата. От повече от 10 тук се издига и малкият храм.

Снимка 470163

Източник: Община Чавдар

В близост има навес с барбекю за свободно ползване, ресторант, както и сензорна и въжена градина за децата и стена за катерене. 

Природа

Близо до село Чадвар се намира водопадът "Казаните". Той представлява каскадна група от пет водопада по поречието на река Белишка. В основата им са се образували каменни вирове, които приличат на казани. Оттук идва и името на природната забележителност.

Снимка 470160

Източник: Община Чавдар

Достъпът до тук е малко по-труден, защото ни трябва високопроходим автомобил. Ако сме по-големи ентусиасти, можем да повървим пеша, като трябва да имаме предвид, че пътят е стръмен.

Уикенд в село Добърско

Уикенд в село Добърско

В южните поли на Рила

На няколко километра от селото има три хижи, в които също можем да отседнем или поне да се разходим до тях, ако сме фенове на планината - хижа "Чавдар", хижа "Братия" и хижа "Сакарджа".