Сезонът на зимните спортове е в разгара си, а уикендите са страхотна възможност да се отдадем на техните забавления. Тези почивни дни се насочваме към Боровец, където в събота, 18 януари, ще бъде отбелязан и Световният ден на снега.

Събитието се е превърнало в традиция за зимния курорт и за девета поредна година имаме възможност да станем част от събитието, част от инициативата на Международната федерация по ски.

В съботния ден е предвидена програма за деца и родители, като целта е да се запали страстта към зимните спортове. Затова и дневната карта за най-малките (между 7 и 13 години) ще е на цена само един лев.

Снимка 461888

Източник: Facebook / My Borovets

Ако сме над тази възраст, отново може да се възползваме от безплатни уроци и демонстрации за безопасно практикуване на зимните спортове. Предвидени са и безплатни ски и сноуборд уроци за начинаещи на писта "Рила". За тях обаче е необходимо предварително записване. Празникът продължава от 10 до 16 часа.

Но Боровец е не само заснежени писти, защото има и няколко места в и около най-стария български курорт, които си струва да видим, ако решим да прекараме уикенда там.

Снимка 461870

Източник: iStock

Дворец Царска Бистрица

Това е била лятната царска резиденция на цар Фердинанд I и неговият син Борис III. Днес е туристическа забележителност, като е отворена за посещения от четвъртък до неделя от 9 до 17 часа.

Уикенд в двореца "Царска Бистрица"

Уикенд в двореца "Царска Бистрица"

Из покоите на царските особи

В рамките на двореца има голям парк. Там се намира и параклисът "Св. Йоан Рилски Чудотворец", построен специално за сватбата на княгиня Калина. 

Дворец Ситняково

Намира се в близост до Боровец, но е далеч по внушителност от Царска Бистрица. Построен е отново от цар Фердинанд. Можем да го разгледаме обаче само отвън.

Уикенд с Родопската теснолинейка

Уикенд с Родопската теснолинейка

Пет часа с красотата на българската природа

Лифт Ястребец

Ако не сме фенове на зимните спортове, но искаме да се порадваме на красивата, заснежена планина, този лифт ни дава възможността да го направим. Разходката с въжената линия продължава близо половин час и е с дължина 4827 м.