Поредна седмица, в която ни се иска да се махнем от шума и мръсния въздух на големия град. Ако не бяхме чули за село Делчево от местните в град Гоце Делчев, може би никога нямаше да разберем за селото. Нямаше да открием и красотите му. 

Как да стигнем

Село Делчево се намира в полите на Южен Пирин, на девет километра от град Гоце Делчев. Дори и да нямаме собствен автомобил и да сме стигнали дотук с автобус, лесно можем да се доберем до селото, защото всяко такси ще ни закара за около 10 лв.

Какво да видим

Още на входа си селото ни посреща с една страхотна и много приветлива дървена табела. Топлината и уютът, които лъхат от нея, ненапразно обещават, че ни очаква приятно прекарване и място, на което ще се почустваме заредени с положителна енергия и ще забравим за всичко останало.

Макар и малко, Делчево е много живописно пиринско село. Несъмнено ще впечатли всеки любопитен пришълец със запазените си възрожденски къщи, разположени по планинските склонове. А тесните му калдъръмени улички ни връщат години назад, към едно славно минало.

Уикенд в Боровец

Уикенд в Боровец

И заради Световния ден на снега

Къщите

В селото има 27 къщи, обявени за паметници на културата, повечето от които са построени през втората половина на XIX век. Много от тях са реновирани, но пазят своя автентичен облик. Тук-там между други пък се строят и изцяло нови постройки в същия дух.

Няма как да не ни направят впечатление ръчно изваяните дървени табели (не само на входа на селото) на много от къщите - те носят имената на фамилиите, живеещи или живяли някога в тях. На една дори може да видим цялото родословно дърво на собствениците, чиито разклонения обграждат цялата фасада.

Църквата "Успение Богородично"

Тя се намира в центъра на селото. Построена е през 1838 г., а заради амфитеатралното разположение на къщите, църквата остава видима от всички краища на селото.

Гледката

Най-хубавата черта на Делчево е, че сякаш остава скрито за големия туристически поток, може би заради високото си разположение в планината - на около 1000 метра надморска височина.

От слънчевия южен склон на Пирин пък се откриват спиращи дъха панорамни гледки както към красивата долина на река Места и отсрещните Родопи, така и към селата Марчево, Огняново, Гърмен, Мусомище и Борово. Малко преди входа на Делчево местните са изградили и специална тераса, където спокойно да поспрем и да се огледаме наоколо.

В непосредствена близост до селото има изградени няколко екопътеки, които ни подаряват и красивата природа. Ако времето го позволява, може да си направим и чудесен пикник.

Къде да отседнем

Много от къщите в селото се отдават изцяло на своите посетители. Други са превърнати в уютни къщи за гости, чиито стопани са готови да посрещнат всеки пътешественик, отбил се по този далечен край.

Какво да хапнем

Точно по това време на годината и в този край на България е точният момент да хапнем прословутата капама, типична за населените места по поречието на река Места. В това ястие се слагат различни видове месо, кисело зеле, ориз и подправки. Няма как да не си оближем пръстите.

Уикенд с Родопската теснолинейка

Уикенд с Родопската теснолинейка

Пет часа с красотата на българската природа