Яйцата и овесените ядки са два от най-популярните избора за закуска. За яйцата знаем, че са богати на протеини, витамини и минерали, които осигуряват енергия и са полезни за здравето на мускулите. Овесените ядки пък са пълни с фибри, които пък благоприятстват здравето на червата и сърцето.
Предвид това, изборът между тези два варианта за закуска би следвало да е съобразен с личните ни предпочитания и приоритети, свързани с начина на хранене и здравословно състояние.
Яйцата са чудесен избор, в случай че търсим източник на протеин, с който да подпомогнем изграждането на мускули. Овесените ядки пък са отлична опция за закуска с високо съдържание на фибри, която помага за понижаване на холестерола. Но както яйцата, така и овесените ядки, са пълни с витамини и минерали.
Каква е разликата в хранителните стойности на яйцата и овесените ядки
Ако ги сравним по хранителните им стойности, яйцата съдържат повече протеини, по-малко въглехидрати и никакви фибри в сравнение с овесените ядки, които са въглехидрати. Твърдо свареното яйце е богато на селен, което е важно за репродуктивното здраве и функцията на щитовидната жлеза. Освен това съдържа и холин, който помага за добра памет, настроение и функция на мускулите. Конкретно жълтъците имат лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които предпазват очите и намаляват риска от свързани с възрастта очни заболявания.
Овесените ядки са с високо съдържание на желязо, което е важно за червените кръвни клетки. Освен това са богати на фолат, който е от съществено значение за производството на ДНК и е особено важен за жените по време на бременност. И не на последно място, овесените ядки имат и витамин А, полезен за зрението и имунното здраве.
Селен и рибофлавин пък се съдържа както в яйцата, така и в овесените ядки.
Източник: iStock
Яйцата или овесените ядки: как да направим подходящият за нас избор
За да съобразим дали яйцата или овесените ядки са по-подходящата закуска за нас, е добре да вземем предвид личните си предпочитания и цели, свързани с хранителния режим. Ако той е съобразен с целите ни за отслабване, и овесените ядки, и яйцата могат да ни помогнат да се чувстваме сити и да потиснат апетита. Но за изграждането на мускулна маса яйцата имат предимство, заради съдържанието на протеин.
Друго съображение е дали следваме диета с прием на малко въглехидрати или пък кето. В този случай овесените ядки може да се окаже, че не пасват на спецификациите на хранителния ни режим, тъй като са с относително високо съдържание на въглехидрати. Но ако целим да си набавим фибри, овесените ядки са чудесен вариант.
Какви са ползите и недостатъците на яйцата
Яйцата несъмнено могат да бъдат част от всяка една балансирана диета. Имат и предимството, че са лесни за готвене, което ги прави идеални дори и за по-натоварени сутрини. Но още по-важното е, че сред ползите от яденето на яйца са изграждането на мускули, намаляването на телесните мазнини и насърчаване на чувството за ситост, което ни предпазва от преяждане по-късно през деня. Следователно, те също могат да се впишат в хранителен режим за сваляне на тегло.
Източник: iStock
Единственото съображение за консумацията на яйца е свързана с повишаването на холестерола, но за неговите стойности влияние оказват и цялостната диета, генетика и състояния като диабет тип 2. В умерени количества обаче яйцата са полезни за повечето хора, включително и за тези със завишен холестерол.
Какви са ползите и недостатъците на овесените ядки
Богатите на фибри овесени ядки съдържат бета-глюкан, който помага за понижаване на холестерола и регулиране на кръвната захар. Освен това са богати на полезни растителни съединения, които благоприятстват цялостното здраве. Също така, консумацията на овесени ядки подпомага имунната система и подобрява здравето на червата. По-специално бета-глюканът има ключова роля при контролирането на теглото, тъй като помага за чувството на ситост и потиска апетита.
За недостатък на овесените ядки се счита възможността да причинят храносмилателен дискомфорт, като газове или подуване на корема. Това е свързано с високото им съдържание на фибри, но когато се прекали с количеството. За да избегнем тези нежелани ефекти, е добре да добавим богатите на фибри храни постепенно в диетата си, пише Health.