Храненето е от съществено значение за това как функционира организма ни и сега, и след 10, и след 20 години. Затова е наистина важно какво консумираме ежедневно, ако искаме да бъдем в добра форма за по-дълго и да противодействаме на стареенето. А сега учените доказват, че това може да се случи много лесно само с една промяна, към която може да пристъпим още днес.

Сладките храни и признаците, че консумираме прекалено много захар

Признаците, че консумираме прекалено много захар

Тялото ни алармира

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско доказват, че всеки грам захар, който консумираме, състарява клетките в организма ни, дори и принципно да се храним здравословно. Препоръките са да ограничаваме количеството добавена захар до 50 грама на ден. това може да ни изглежда много, но всъщност захарта е в почти всичко и не е трудно да го достигнем.

Авторите на изследването провеждат експеримент с 342 жени на средна възраст 40 години. Те анализират тяхната биологична възраст, която може да е различна от годините им. Акцентират и върху връзката й със здравословното хранене.

Снимка 676759

Източник: iStock

Те се основават на предишни изследвания, които доказват, че голямото количество добавени захари води до влошаване на метаболитното здраве и по-висок риск от различни заболявания в сравнение с които и да е други храни, които приемаме. Захарта уврежда клетките в организма и увеличава риска от хронични възпаления, които са предпоставка за сърдечно-съдови, чернодробни и онкологични заболявания. Освен това често води и до затлъстяване, което също вреди на нормалното функциониране на организма.

Сега обаче установяват по-конкретно, че тази взаимовръзка се дължи на ускоряването на биологичното стареене като ефект от прекомерната консумация на захар. Доказано е също така, че ако намалим дневния си прием на захар с 10 грама, това може да доведе като дългосрочен ефект намаляване на биологичната ни възраст с 2.4 месеца, обяснява Neuroscience News.

По-здравословно ли е готвенето с еър фрайър

По-здравословно ли е готвенето с еър фрайър

Отколкото традиционното пържене

Това е първото подобно изследване, което установява пряка връзка между консумацията на захар и биологичната възраст на организма. И то за пореден път ни насочва към това да се фокусираме върху храните с висока добавена стойност и много полезни вещества в състава си, а тези с добавени захари да ограничим максимално - лесен и ефективен начин по пътя към дълголетието.