Захарта е едно от най-големите изкушения за мнозина и дори да се опитваме да я избягваме, тя се съдържа в редица хранителни продукти, за някои от които вероятно дори и не предполагаме. Така и да не ядем ежедневно торти, вафли и бонбони, може да се окаже, че сме приели голямо количество захар. А ето и кои са признаците, за които трябва да следим.

Подслаждане на кафето и чая със захар и вредно ли е наистина за здравето ни

Наистина ли захарта в кафето е толкова вредна

Добра новина за феновете на сладкото

Кариеси

Това е най-явният признак, че ядем много сладко. Ако често-често посещаваме зъболекаря и винаги имаме по някой кариес, със сигурност трябва да намалим сладките храни и напитки. Бактериите в устната кухина се хранят със захар и когато им я даваме в големи количества, те произвеждат специфична киселина, която уврежда емайла и води до появата на кариеси.

Умора

Ако се чувстваме постоянно уморени и нямаме сила и желание за нищо, причината отново може да е в това, което ядем. Храните с високо съдържание на захар ни дават ударна доза енергия за кратко време, която се дължи на рязкото повишаване на нивата на кръвна захар.

Но скоро след това идва и резкият спад, който се дължи на голямото количество отделен инсулин от панкреаса. Така попадаме в състояние на хипогликемия и ни идва просто да си легнем.

Снимка 475252

Източник: iStock

Концентрация

Противно на битуващото схващане, че сладкото ни държи нащрек, различни изследвания доказват, че то влияе негативно на концентрацията ни и този ефект продължава до един час след консумацията му.

Депресивни състояния

Понякога парче шоколад може да ни направи по-щастливи. Но ако прекаляваме с количеството, ще получим обратния ефект. Сладките храни пречат на усвояването на витамините от група В, които са от съществено значение за нашето настроение.

Жажда

Всеки път, когато ядем нещо сладко, захарните частици отиват директно в кръвообращението. В резултат на това клетките се активират, освобождават вода и дават сигнал на мозъка, че имаме нужда от още хидратация.

Снимка 328939

Източник: iStock

Глад

Ако сме вечно гладни, причината може отново да е сладкото. Храните с много захар обикновено са и с ниско съдържание на фибри, заради което ни засищат за кратко време и скоро след това искаме отново да хапнем нещо. Захарта влияе и на контрола на апетита и така колкото повече ядем от нея, толкова повече ядем и от всичко останало.

Килограми

Те са от очевидните последствия при прекаляване със сладките храни. Когато консумираме захар, панкреасът отделя инсулин, който да възстанови нивата на кръвна захар. Чрез него той отива от кръвта в клетките. Когато попадне там, ако не се изразходва под формата на енергия, тя се съхранява като мазнина.

Главоболие

Ако често ни боли главата и не можем да разберем каква е причината, най-вероятно е пак захарта. Тук отново виновни са колебанията в нивата на кръвна захар, които могат да предизвикат този дискомфорт, предава Espresso.

Снимка 575824

Източник: iStock

Безсъние

То е просто ужасно и оказва негативно влияние върху всички аспекти от живота ни. А един от факторите, които го причиняват, са рафинираните захари. Ако консумираме редовно храни с висок гликемичен индекс, това повишава значително възможността да не можем да спим през нощта.

Намалява се продължителността на циклите на съня, затруднява се заспиването и се зачестяват нощните събуждания. Така на сутринта сме по-скоро уморени, отколкото отпочинали.

Захарта и положителните ефекти за тялоти ни, ако я спрем дори за месец

5 неща, които се случват, когато спрем захарта

Струва си да опитаме

Състарена кожа

Красотата отвън идва отвътре - колко изтъркано, но и колко вярно. В случая със сладките храни вредата върху външния ни вид идва от това, че редовната консумация причинява гликация - химическа реакция, която кара кожата да старее преждевременно. Тя става по-малко гъвкава и еластична, което води до появата на нови бръчки и подчертаване на съществуващите.