От странно звучащи уреди, чието име означава буквално "пържене във въздух", еър фрайърите се превърнаха в нещо, което почти всеки човек иска да има. Сравнително компактни, за да се съберат във всяка кухня и на достъпни цени, популярността им е обяснима.

10 храни с ниско съдържание на въглехидрати

10 храни за по-лесно отслабване

Малко въглехидрати, малко килограми

Какво точно представляват еър фрайърите? Най-простичко казано, това е мини фурна с вентилатор, който кара горещият въздух да сготвя храната с... въздух вместо с мазнина, пишат Life Hacker.

Точно това е огромната разлика с пърженето - храната се готви с малка или дори никаква мазнина, но е достатъчно хрупкава, какъвто обикновено е ефектът при пърженето. Тук обаче се появява голямото "но".

Снимка 654445

Източник: iStock

Дали полуготовите пилешки хапки, приготвени в еър фрайъра вместо в тиган с олио съдържат по-малко калории? Да. А по-здравословни ли са от тиквичките, които бихме изпържили на тигана? Едва ли.

Здравословните качества на храната не зависят от уреда, в който я приготвяме, а от избора ни на съставките в нея. Дори и на еър фрайър, замразените пържени картофи си оставят пържени картофи, а не салата с кейл.