Едва ли има човек, който да работи в офис, седнал пред бюро и компютър, и да не е страдал от болки в гърба и кръста. Всъщност статистиката показва, че около 800 милиона души по света са ги изпитвали, а при седем от 10 човека, които се възстановяват, те се възобновяват в рамките на една година.

Боси обувки - поредната мода или наистина най-доброто за краката ни

Боси обувки - поредната мода или наистина най-доброто за краката ни

На какво да обърнем внимание, ако решим да опитаме

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Според ново проучване обаче ходенето поне три пъти седмично помага за облекчаването на болката в гърба и кръста и намалява почти наполовина риска от повторната ѝ поява.

Австралийските учени, които са провели изследването, уточняват, че за целта не е нужно да ходим по пет или десет километра всеки ден. По думите на Марк Ханкок, който е старши автор на изследването и професор по физиотерапия, е необходимо първо да се започне с кратки разходки, след което постепенно да се увеличат разстоянието и интензивността.

Освен това той изтъква предимството на ходенето пеша, което е проста физическа активност, евтина и широко достъпна.

Снимка 671214

Източник: iStock

Чрез проучването си учените заключават, че хората, които са ходили пеша три до пет пъти седмично, средно по 130 минути за цялата седмица, са предотвратили повторната поява на болките в гърба и кръста за почти два пъти по-дълго в сравнение с тези, които не са се движели. Освен това този семпъл вид физическа дейност е подобрила е цялостното им качество им на живот.

Марк Ханкок допълва, че не се знае точната причина ходенето да се оказва толкова благоприятно за предотвратяването на болки в гърба и кръста, но предполага, че е вероятно да се дължи на комбинацията от леко движение с повече натоварване и укрепването на гръбначните структура и мускули, релаксация, облекчаване на стреса и освобождаване на ендорфини.

Снимка 671215

Източник: iStock

"Разбира се, ние също така знаем, че ходенето идва с много други ползи за здравето, включително за сърдечно-съдовото здраве, плътността на костите, здравословното тегло и по-доброто психично здраве", споделя още австралийският учен пред Guardian.

20 минути ходене - най-добрата тренировка за мозъка

20 минути ходене - най-добрата тренировка за мозъка

За да бъдем винаги в най-добрата си умствена форма

Съветът на повечето хора, които са страдали от болки в гърба и кръста, е всеки, който има същия проблем, да преодолее инстинкта си да се обездвижи и да излиза по-често на разходка. Защото движението е начин болката да бъде намалена и в по-дългосрочен план.