В най-големите летни жеги винаги сме в търсене на леки и лесни за приготвяне ястия, които да ни заситят и донесат доза свежест. Обикновено това са лесни салати или разядки. Като долната.

Паста "Капрезе" - лесната лятна вечеря, която засища и се прави за 5 минути

Паста "Капрезе" - лесната лятна вечеря, която засища и се прави за 5 минути

Идеална за горещи вечери

Баба гануш е традиционна рецепта от Близкия изток, която ни дава всичко гореизброено. Освен това се приготвя много лесно и е далеч по-вкусна прясна, отколкото купена в кутийка от магазина.

Необходими съставки:

2 големи патладжана (около 650 г)

2 с.л. тахан

Сокът от 1 лимон, плюс още малко за поднасяне

2 обелени скилидки чесън

Листа от 1 малка връзка мента или магданоз

Сол на вкус

1 с.л. зрънца от нар (по желание)

2 с.л. студено пресован зехтин

  • Загряваме фурната на 220°C. Пробождаме на няколко места патладжаните с вилица и ги поставяме в тава, покрита с хартия за печене. Печем около 40-45 минути, докато кожата стане почти черна, а вътрешността - мека и пушена.
  • Изваждаме патладжаните и ги оставяме да изстинат. Обелваме кожата, а почистената вътрешност поставяме в цедка за около 10 минути, за да се отцеди излишната течност.
  • В кухненски робот или с пасатор разбиваме патладжана, тахана, лимоновия сок, чесъна и солта. Добавяме ментата или магданоза, след което пасираме до гладкост. 
    Нарът за гарниране е по желание

    Източник: iStock

    Нарът за гарниране е по желание

  • Сервираме баба гануш в плитка купичка, поръсен с остатъчни листа мента/магданоз, зрънца от нар, малко допълнителен лимонов сок и зехтина. Поднасяме с препечени плоски питки, пишат Guardian.