Да си представим следното: малка, хрупкава ядка, която може да ни помогне да се чувстваме по-сити, по-енергични, с по-красива кожа и... с по-здраво сърце. Звучи като магия? Не, това е просто бадемът - скромен, но изключително могъщ в света на здравословното хранене.

Орехите, бадемите, лешниците, кашуто и начинът, по който да извлечем всичките им полезни свойства

Как ядките стават наистина полезни

Струва си да го правим

Колко бадема на ден са достатъчни

Според диетолози и лекари - около 20 до 23 бадема дневно са напълно достатъчни, за да се възползваме от всичките им ползи. Това е около една шепа, или по-точно - 30-40 грама. Идеално за следобедна закуска или добавка към овесена каша сутрин.

Какво се случва, когато ги ядем редовно

Благодарение на фибрите и естествените пробиотици, бадемите подпомагат чревната флора - съвсем естествено и без сложни добавки. Омега-6 мастните киселини, антиоксидантите и витамин Е пък осигуряват тройна атака срещу лошия холестерол и високото кръвно налягане.

Снимка 721586

Източник: iStock

Протеин + фибри = формулата за ограничаване на апетита. Шепа бадеми между храненията може да ни спаси от поредната среща с вафлата.

Бадемите балансират кръвната захар и намаляват риска от инсулинова резистентност. Особено полезни за хора с преддиабет или диабет тип 2. Благодарение на витамин Е и антиоксидантите, бадемите допринасят за гладка и блестяща кожа - да, бадемите са нещо като серум, който се яде.

Бадеми и проучването, според което консумацията им ни кара да приемаме по-малко вредни калории

Още една причина по-често да ядем бадеми

Любимецът сред ядките

Колкото и полезни да са, не бива да забравяме, че бадемите са калорични - една шепа съдържа около 160 ккал. И ако се отпуснем с цели три шепи, може бързо да надвишим дневния си лимит, пише MedicineNet.