Когато избираме нов чифт обувки, първо си ги харесваме на външен вид, а след това търсим правилния за нас размер. Пробваме ги за кратко в магазина, за да разберем дали са ни удобни, след което набързо ги купуваме, без да се замисляме дали са най-добрите за краката ни. А напоследък всe по-често интересът ни привличат т.нар. боси обувки, които са доста актуални.

Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято

Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято

Красиви и удобни за дълги разходки

Първо чухме за тях покрай препоръки на педиатри и ортопеди колко подходящи са за прохождащите деца. А след това разбрахме, че подобни модели има и за възрастни, а разнообразието на пазара е все по-голямо.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Затова и се поинтересувахме малко повече какви са ползите от тях и наистина ли са най-доброто за краката ни.

Основната разлика между боси обувки и обикновени обувки е, че първите са много по-широки на пръстите, с напълно равна, мека и огъваща се подметка, като позволяват естествени движения на стъпалата при ходене.

Идеята, откъдето идва и името, е да се чувстваме сякаш ходим боси дори тогава, когато това не е възможно - например в градски условия, докато вършим ежедневните си задачи.

Снимка 665252

Източник: iStock

Едно от предимствата на този тип обувки е, че подобряват походката, стойката и стабилността ни. Само след няколко месеца ще усетим, че краката ни са значително по-здрави и издръжливи на натоварване. С тези модели ще забравим за неприятно усещане, че липсва достатъчно място за всичките ни пръсти и сякаш са един върху друг. А това води не само до дискомфорт при по-дълго ходене, но може да предизвика и проблеми с ноктите и дори появата на гъбички. Често се появяват и мазоли.

Освен това се намалява значително възможността да усетим неприятни болки в петата, които медицински се наричат плантарен фасциит. Намалява се и напрежението върху ставите и стъпалата, което ни позволява да вървим повече без неприятни последствия. Ще забравим и за болката в кръста след повечко ходене.

Снимка 665118

Източник: iStock

За какво да внимаваме

Ако искаме да опитаме да носим боси обувки, трябва да имаме едно на ум, че те не са като обикновените и може да ни трябва известно време да свикнем с новото усещане. Затова първоначално може да ги носим само за по час-два на ден и постепенно да ги превърнем в неизменна част от ежедневието си. Веднага ще усетим по-голямо натоварване, когато ги носим, така че по-добре да не започваме опитите си с дълги преходи.

Този тип обувки не ни предпазват толкова добре, колкото конвенционалните, затова трябва да сме една идея по-внимателни къде и как ходим, за да не се нараним или например да настъпим нещо твърдо и остро, което ще усетим много повече заради меката и тънка подметка. Също така поддръжката на стъпалото и глезена е по-минимална, но пък това помага по-бързо да заякнат, пише Health News.

Съществува и другият момент - когато привикнем прекалено много с боси обувки и носим основно тях, кракът ни свиква да му е широко, може самото стъпало също да се разшири, дори само с няколко милиметра, и това ще направи носенето на обикновени обувки при нужда малко по-дискомфортно. Затова е по-добре да редувамe двата вида.

Обувките, с които ще заменим удобните кецове през лятото

Обувките, с които ще заменим удобните кецове през лятото

За комфорт и удобство

Друг минус на така актуалните боси обувки, който вероятно спира мнозина да експериментират с тях, е по-малкото разнообразие откъм модели, заради което някои ги определят като скучни. Но вече доста марки ги предлагат и със сигурност сред тях ще намерим най-подходящите и за нас. А и ако ежедневието ние  свързано с доста движение, трябва да изберем удобството пред външния вид.