Сауърите са сред най-старите видове коктейли, а Whiskey Sour е абсолютната класика, която залага на уиски. То, в комбинация с лимонов сок и захарен сироп, заформя триединството, което превръща този коктейл в семпло съвършенство.
Подобно на други стари коктейли, и за Whiskey Sour не е известно точно кога е измислен. Но историята му датира от повече от век и половина и се простира поне до управлението на Ейбрахам Линкълн. А първата отпечатана рецепта се появява около 1862 г. в небезизвестната книга на Джери Томас The Bar-Tenders Guide.
Отново заради статута си на класика, а и заради това, че е сауър, т. е. има предразполагаща към най-разнообразни вариации основа, Whiskey Sour е вдъхновил "раждането" на немалко други коктейли. Някои от по-интересните са New York Sour, в който има и червено вино, както и Gold Rush, към който пък се добавя мед.
С яйчен белтък или без - класическия или съвременния начин
Когато говорим за традиционния Whiskey Sour, трябва да знаем, че в рецептата му присъства яйчен белтък - той омекотява тръпчивия вкус и прави текстурата на коктейла по-богата и по-гладка.

Източник: iStock
Традиционно Whiskey Sour се прави с яйчен белтък, който му придава приятна, гладка тектура и по-интересен вкус
В днешно време тази съставка се пропуска в доста барове, предвид съображенията на някои хора спрямо консумацията на суров белтък. Но ако искаме да пробваме оригиналния вкус на Whiskey Sour, може да си го приготвим по рецептата на Liquor.

Източник: iStock
Whiskey Sour може да си приготвим и без яйчен белтък
Какво ни трябва
- 60 мл бърбън (или уиски)
- 22 мл лимонов сок
- 15 мл захарен сироп (равни части захар и вода)
- яйчен белтък (по избор)
- ангостура битер
Какво ги правим
В сух шейкър (без лед) слагаме бърбъна, лимоновия сок, захарния сироп и яйчения белтък. Разклащаме за 30 секунди. След това вече добавяме лед в шейкъра и разклащаме отново за 15-20 секунди, докато се охладят добре съставките. Благодарение на тези две стъпки получаваме по-плътната и гладка текстура на коктейла. Тя не само допринася за по-изтънчената му визия, но и за по-приятния му вкус.
След второто разклащане остава да прецедим коктейла или в ниска чаша с лед, или във висока без лед (според предпочитанията ни). Завършваме с 3-4 капки ангостура битер отгоре и поднасяме.