Когато са добре узрели, прасковите са сладки, сочни и неустоими. Но вкусът им далеч не е единствената причина да ги харесваме. Те имат и доказани ползи за здравето, благодарение на полезните хранителни вещества, които съдържат.

Нектарините и как помагат при грижата за кожата

Ползите от яденето на нектарини

Не само вкусни, но и много здравословни

Ето пет ползи за здравето от консумацията на праскови.

Подобряват храносмилането

Прасковите са източник на диетични фибри, които подпомагат доброто храносмилане и редовна дефекация. В една средно голяма праскова се съдържат около два грама фибри, включително разтворими и неразтворими фибри. Докато първият вид подхранват полезните бактерии в червата, вторият помагат за изхвърлянето на ненужните на организма отпадъци чрез храносмилателния тракт.

Снимка 722083

Източник: iStock

Намаляват възпалението

Прасковите съдържат разнообразни фитонутриенти, като бета-каротин, антоцианини и лутеин. Освен това в тях има и известно количество витамин С, който е мощен антиоксидант. Всички те помагат за предпазването на клетките от оксидативен стрес, който може да доведе до различни заболявания. Но тъй като голяма част от фибрите и антиоксидантите се намират в най-външния слой на плода, за да се възползваме от всички негови ползи, е препоръчително да не го белим.

Понижават кръвното налягане

Консумацията на храни с калий, каквито са и прасковите, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Но освен това този плод е богат и на други хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето. Съдържанието му и на витамин C, фибри и бета-каротин, в комбинация с калия, помагат както за понижаване на кръвното налягане, така и за подобряване на нивата на холестерола. А когато ги ядем редовно, като част от една пълноценна и полезна за сърцето диета, както и цялостен здравословен начин на живот, може да намалим общия риск от сърдечни заболявания.

Снимка 722084

Източник: iStock

Помагат за поддържане на балансирани нива на кръвната захар

Макар хората, страдащи от диабет, да избягват сладките на вкус плодове, заради съдържането им на захар и въглехидрати, прасковите се оказват изненадващо благоприятни за балансиране на нивата на кръвна захар. В една средно голяма праскова има само около 15 грама въглехидрати общо. За сравнение, в една средно голяма ябълка се съдържат около 25 грама. Прасковите могат да улеснят поддържането на добри нива на кръвната захар, особено ако се комбинират с храни с достатъчно протеини и мазнини.

Праскови - как да използваме люспите, костилките и плода

Защо да не хвърляме люспите на прасковите

Не предполагахме за това

Полезни са за зрението

Бета-каротинът, лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които придават на прасковите червения и жълт оттенък. Освен това те действат като мощни антиоксиданти и предпазват очите от оксидативно увреждане. А според учените високият прием на лутеин и зеаксантин предпазва от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация, които са водеща причина за загубата на зрение при възрастни хора, пише Eating Well.