Когато са добре узрели, прасковите са сладки, сочни и неустоими. Но вкусът им далеч не е единствената причина да ги харесваме. Те имат и доказани ползи за здравето, благодарение на полезните хранителни вещества, които съдържат.
Ето пет ползи за здравето от консумацията на праскови.
Подобряват храносмилането
Прасковите са източник на диетични фибри, които подпомагат доброто храносмилане и редовна дефекация. В една средно голяма праскова се съдържат около два грама фибри, включително разтворими и неразтворими фибри. Докато първият вид подхранват полезните бактерии в червата, вторият помагат за изхвърлянето на ненужните на организма отпадъци чрез храносмилателния тракт.

Източник: iStock
Намаляват възпалението
Прасковите съдържат разнообразни фитонутриенти, като бета-каротин, антоцианини и лутеин. Освен това в тях има и известно количество витамин С, който е мощен антиоксидант. Всички те помагат за предпазването на клетките от оксидативен стрес, който може да доведе до различни заболявания. Но тъй като голяма част от фибрите и антиоксидантите се намират в най-външния слой на плода, за да се възползваме от всички негови ползи, е препоръчително да не го белим.
Понижават кръвното налягане
Консумацията на храни с калий, каквито са и прасковите, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Но освен това този плод е богат и на други хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето. Съдържанието му и на витамин C, фибри и бета-каротин, в комбинация с калия, помагат както за понижаване на кръвното налягане, така и за подобряване на нивата на холестерола. А когато ги ядем редовно, като част от една пълноценна и полезна за сърцето диета, както и цялостен здравословен начин на живот, може да намалим общия риск от сърдечни заболявания.

Източник: iStock
Помагат за поддържане на балансирани нива на кръвната захар
Макар хората, страдащи от диабет, да избягват сладките на вкус плодове, заради съдържането им на захар и въглехидрати, прасковите се оказват изненадващо благоприятни за балансиране на нивата на кръвна захар. В една средно голяма праскова има само около 15 грама въглехидрати общо. За сравнение, в една средно голяма ябълка се съдържат около 25 грама. Прасковите могат да улеснят поддържането на добри нива на кръвната захар, особено ако се комбинират с храни с достатъчно протеини и мазнини.
Полезни са за зрението
Бета-каротинът, лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които придават на прасковите червения и жълт оттенък. Освен това те действат като мощни антиоксиданти и предпазват очите от оксидативно увреждане. А според учените високият прием на лутеин и зеаксантин предпазва от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация, които са водеща причина за загубата на зрение при възрастни хора, пише Eating Well.