Както добре знаем, общата насока за дълголетие е свързана с редовната физическа активност и здравословното хранене. Но докато учените продължават да откриват все повече и повече за това как различните храни се отразяват върху здравето ни, се оказва, че някои, които сме считали за "вредни", всъщност дори могат да бъдат полезни.
Така например хлябът не се слави с особено добра репутация, основно заради съдържанието си на въглехидрати и убеждението на мнозина, че те водят до покачване на тегло. Но хлябът не само може да бъде част от една пълноценна диета. Той дори може да допринесе за дълголетие, стига да консумираме един конкретен вид. И това е хлябът с квас.
Каква е връзката между хляба с квас и дълголетието
През последните години хлябът с квас е все по-предпочитан и консумиран. А това, което го отличава от останалите видове, е именно квасът. Той се получава чрез ферментиране на полезни бактерии, полезни за червата. И тъй като чревните бактерии ни помагат за смилането на храната, извличането на хранителни вещества и поддържането на добър имунитет, е важно да имаме балансиран микробиом. Това е един от факторите, допринасящи за по-дълъг и здравословен живот.
Квасът съдържа полезни за организма ни хранителни вещества, сред които витамини от група В, магнезий и цинк. За дефицита на витамин B12 например учените са открили връзка с развитието на деменция и когнитивен спад.

Източник: iStock
Хлябът с квас благоприятства добрия чревен микробиом в организма ни
Предимство на кваса е също, че чрез него всички тези хранителни вещества са по-лесни за усвояване от тялото. Храната е не само по-лесна за смилане, но е и по-малко вероятно да усетим скокове в кръвната захар. Освен това хлябът с квас е добра алтернатива за хората с непоносимост към глутен, както и тези с хормонални и чревни проблеми.
Предвид благоприятното въздействие върху нивата на енергия, метаболитното здраве и свойството да помага в предотвратяване на възпаленията, хлябът с квас се оказва въглехидратна храна, която е не само по-полезна, но и фактор за дълголетие.
Други храни, които да ядем за дълголетие
Предвид, че квасът е ферментирал и именно в това се крие неговата "суперсила", е логично, че е полезно да консумираме и други ферментирали храни. Такива са туршиите, японската подправка мисо, както и напитките кефир и комбуча.
Други неферментирали, но също благоприятстващи дълголетието храни, са натуралния шоколад, плодовете и зеленчуците, включително маслините и маслиновото масло, а също и ядките, и семената, пише Parade.