Въпреки многобройните изследвания, които не спират да се правят, около коронавируса все още има доста неизвестни. Тепърва разбираме за ефекта от т.нар. пост-ковид синдром, а междувременно излизат все повече съвети за това какво трябва и какво не трябва да правим, ако тестът ни се окаже положителен.

Коронавирусът, антителата и колко време след преболедуване сме защитени от повторно заразяване с COVID-19

Колко време имат имунитет прекаралите COVID-19

Отговорът идва от британски учени

Ясно е, че коронавирусът се развива различно във всеки организъм - при едни е напълно безсимптомно (около 40% от случаите), а при други води до тежки последствия и дори до смърт. Независимо какъв е нашият случай, препоръката на учените е еднаква - да не тренираме, докато не преборим вируса.

Разбира се, ако се чувстваме зле, имаме температура и кашлица, със сигурност няма и да си помислим за упражнения. Но дори ако нямаме никакви оплаквания и да се чувстваме както обикновено, отново е добре да се въздържаме от физическа активност поне няколко дни.

Снимка 517051

Източник: iStock

Според лекаря по спортна медицина Йордан Мецл, цитиран от Business Insider, когато сме с положителен тест за COVID-19 трябва значително да намалим движението. Това не е особено трудно, защото и без това трябва да сме под карантина вкъщи...

Важното е обаче да не тичаме на пътеката или да правим тренировки в домашна обстановка, защото по този начин изразходваме енергия, която е необходима на тялото и имунната система да се справят по-бързо със заразата.

Маските, коронавирусът, Covid-19 и има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Мнението на лекарите

Така дори да нямаме симптоми или да са съвсем леки, можем да влошим състоянието си, ако решим, че нищо ни няма и спортът е здраве. Да, така е, но в дадени ситуации е добре да бъдем умерени, за да не постигнем обратния ефект.

Според лекарят, хората с асимптомна форма на COVID-19 могат да се върнат към тренировъчния си режим седем до 10 дни след положителния тест. Препоръчително е обаче това да се случва постепенно, с внимателно увеличаване на натоварването, а не ударно.

Снимка 517049

Източник: iStock

Ако пък караме коронавирус с леки и средни симптоми, трябва да изчакаме поне седмица след като изчезнат, за да се върнем към физическата активност. Добре е обаче преди това да получим медицинско позволение след обстойни прегледи, защото COVID-19 често засяга и сърцето.

Коронасомния, коронавирусът, безсънието и как да се справим с последствията от пандемията

Коронасомния - новата епидемия

Определено не сме сами

Много е важно да си дадем достатъчно време за възстановяване, започвайки само с кратки разходки. А ако усетим какъвто и да било дискомфорт, веднага трябва да потърсим медицинска помощ.