Макар и през последните няколко месеца темата за войната в Украйна да поизмести тази за COVID-19, пандемията все още официално не е приключила. Или по-скоро все още не сме успели да се справим с нея.

Бил Гейтс, новогодишните обещания и правилото, което милиардерът спазва

Бил Гейтс и проблемът с новогодишните обещания

Дали да не направим като него

Всеки се надява, че след две сюрреалистични години всичко това ще приключи или поне е към края си. Бил Гейтс пък гледа дори още по-напред в бъдещето и мислите му са насочени към това как можем да предотвратим следваща пандемия.

В края на миналия месец милиардерът бе лектор на лекция на TED във Ванкувър и изложи разсъжденията си относно пандемията и това какво може да се направи, за да не бъдем поставяни отново в бъдеще в подобна ситуация, в каквато ни постави COVID-19.

Снимка 572856

Източник: gatesnotes.com

В речта си Гейтс казва, че през 2015 г., когато отново на конференция на TED е говорил за това, че светът не е готов за следващата епидемия, интересът към казаното от него не е бил особено голям. Той обаче се е засилил именно през последните две години.

Според Бил Гейтс, COVID-19 може да бъде последната пандемия, пред която човечеството се изправя, ако бъдат взети навременни и ефективни мерки. Той сравнява борбата с вирусите с начина, по който в древен Рим са се справяли с пожарите.

Тогава е имало дежурни хора, които са следели за възникването на пожари. При засичането на такъв веднага са реагирали, започвайки да го потушават с помощта на специални кофи, пълни с вода, които са били предназначени именно за тази цел.

Гейтс прокарва идеята, че трябва да бъде създадено специално звено, наречено GERM—Global Epidemic Response and Mobilization (Глобален отговор и мобилизация при епидемия). В него ще работят експерти, които постоянно ще наблюдават какво се случва по целия свят, и задачата им ще бъде да локализират новите вируси и направят така, че заразата да не се разпространява.

По грубите сметки на милиардера, създаването и поддържането на подобен екип от около 3000 души би струвало много скъпо - около 1 милиард долара на година. Този "отбор" ще бъде координиран от Световната здравна организация и ще работи с различните държави в опит да подобри здравните им системи.

Снимка 572855

Източник: gatesnotes.com

Бил Гейтс смята, че първите 100 дни от всяка епидемия са много важни за ограничаването и спирането ѝ. Според него, ако настоящата пандемия беше овладяна в първите ѝ 100 дни, това щеше да спаси около 98% от хората, загубили живота си заради нея.

Гейтс също казва, че трябва да се работи в посока модернизация на откриването на заболяванията. Както и в това чрез вдишване на лекарства заболяването да бъде стопирано. Смята и че ваксините трябва да бъдат усъвършенствани и направени още по-достъпни.

Бил Гейтс, COVID-19 и защо е отменил повечето от плановете си за празниците

Защо Бил Гейтс отмени повечето си планове за празниците

Милиардерът е притеснен

Всички тези нововъведения биха стрували милиарди долари, но според Бил Гейтс биха се оказали по-евтиното решение във финансов план от допускането на нова пандемия. Защото тази от COVID-19 например е коствала загуби в размер на около 14 трилиона долара.