Още при първата вълна на пандемията от COVID-19 надеждата ни беше в идването на лятото, което ще "изпържи" заразата и ще заживеем отново свободно. Е, да, ефект имаше, но не и толкова дългосрочен, колкото ни се искаше.

Коронавирусът, настинката и може ли да ни предпази от заразяване с COVID-19

Предпазва ли настинката от коронавируса

По-малкото зло

Още миналата година учени доказаха за връзка между слънчевото греене, по-високите температури и намаляването на разпространението на коронавируса. Защото и той, както и други вируси, вирее по-добре на студено и влажно.

А сега имаме резултатите от ново изследване с акцент върху връзката между слънцето и COVID-19. То е проведено в University of Edinburgh и съпоставя всички регистрирани смъртни случаи от коронавирус в континенталната част на САЩ от януари до април 2020 г. с UV нива за 2474 американски окръга за същия период от време.

Снимка 526439

Източник: iStock

А изводът е, че повишеното излагане на слънчеви лъчи, предимно UVA, може да оказва ефект върху намаляване на смъртността от това заболяване. Проучването установява, че хората, живеещи в райони с най-високо ниво на излагане на UVA лъчи, имат по-малък риск от смърт от COVID-19 в сравнение с тези с по-ниски нива.

Анализът е повторен в Англия и Италия и резултатите са същите. Учените поясняват, че все още не могат да изведат категорична причина за връзката между UVA лъчите и смъртните случаи. Ясно е обаче, че това не е така нашумялият витамин D, защото за неговото производство в организма се нуждаем от UVB лъчи, предава SciTech Daily.

Снимка 526437

Източник: iStock

Все пак, едно от обясненията за така взаимовръзка може да е, че излагането на слънчева светлина кара кожата да отделя азотен оксид. А той може да намали способността на SARS Coronavirus2, причинителят на COVID-19, да се репликира, както е установено в някои лабораторни проучвания.

Витамин D, коронавирусът и истината дали помага срещу COVID-19 или не

Истината за витамин D и коронавируса

Защитава или не защитава

Възможно е ефектът да е свързан и с факта, че излагането на слънчева светлина влияе положително и на сърдечно-съдовите заболявания, които са един от водещите рискови фактори за смъртност при заразяване с коронавирус. Но тепърва са необходими още изследвания за категорични констатации.