Коронавирусът продължава да бъде една мистерия дори за медиците и учените, защото никога не може да се предположи какъв ефект ще даде върху организма и какви ще бъдат последствията.

Коронавирусът, дългият COVID и какво трябва да знаем за него

Когато коронавирусът не иска да си тръгне

Дългият COVID - какво трябва да знаем

В световен мащаб се наблюдава тенденцията повече мъже да се разболяват от COVID-19, да получават усложнения и да стигат до фатален край в следствие на тях. Затова учените се опитват да открият какво в женския организъм изгражда защита до известна степен и подозренията падат върху специфичните хормони.

Ново изследване, проведено в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис, Калифорния, подкрепя тезата, че инжектирането на прогестерон на мъжете, хоспитализирани с COVID-19, може да доведе до подобрение на тяхното състояние.

Снимка 524127

Източник: iStock

В пилотното клинично проучване участват 40 мъже, настанени в болничното заведение с нарушения в белодробните функции, настъпили в следствие на заразяване с коронавирус.

На половината от тях са давани инжекции прогестерон от 100 милиграма два пъти дневно в продължение на пет дни, редом със стандартната терапия. След това е установено, че при тази група, приемала женския хормон, подобрението е по-бързо, а нуждата от кислород - по-малка. Учените поясняват, че разликата не е драстична, но все пак е на лице, предава Science Daily.

Снимка 524128

Източник: iStock

Проучавания, проведени в други болници, доказват, че прогестеронът има противовъзпалителни свойства. Това кара учените да вярват, че може да се използва и за овладяване на имунния отговор, известен като цитокинова буря, който понякога може да бъде и фатален или да доведе до сериозно увреждане на някои органи.

Коронавирусът, храните, напитките и какво да консумираме, ако сме болни от COVID-19

Какво да консумираме, ако сме болни от коронавирус

За да мине всичко по-леко

При терапията с прогестерон не са забелязани и нежелани странични реакции при пациентите, което допълнително обнадеждава медиците, че са открили още един способ в борбата с COVID-19, макар и с не толкова висока ефективност, колкото би ни се искало. Разбира се, необходимо е и официално одобрение на подобен тип лечение.