Сезонът е такъв, че няма как поне веднъж да не сме се питали настинали ли сме, или пък сме пипнали COVID-19, който напоследък е навсякъде. А на фона на всички лоши новини, идва една добра - настинката ни предпазва от коронавируса.

Коронавирусът, мъжете, жените, прогестеронът и може ли хормонът да лекува COVID-19

Защо жените боледуват по-рядко от COVID-19

И може ли нежният пол да спаси силния

На учените отдавна е известно, че някои вируси се конкурират помежду си и само по-силният успява да зарази реципиента. А ново изследване, проведено в Университета в Глазгоу, установява, че риновирусът, който причинява така обичайната за това време на годината настинка, блокира достъп на COVID-19 до клетките в носа и устата.

Риновирусът, който е най-често срещаният, както и вирусът на грипа, спадат към "егоистичните" вируси, които не могат да съжителстват с други. За разлика от тях пък, аденовирусите и коронавирусите са по-"гостоприемни".

Снимка 524271

Източник: iStock

В последната една година обаче пандемията от COVID-19 и мерките срещу нея почти напълно елиминираха сезонния грип, което пречи на учените да разберат по какъв начин двата вируса биха си взаимодействали в един организъм.

В лабораторна среда изследователите заразяват едновременно реплика на лигавицата на дихателните пътища с риновирус и Sars-CoV-2, който е носител на коронавируса. В този случай само риновирусът успява да зарази.

Ако вирусът на настинката има 24 часа преднина, то COVID-19 няма никакъв шанс. А още по-интересното е, че дори ден след заразяване с него, вирусът на настинката отново може да го елиминира, предава BBC.

Снимка 524272

Източник: iStock

Учените обясняват това с имунния отговор, който риновирусът предизвиква в заразените клетки. Той блокира способността на Sars-CoV-2 да прави копия и да заразява.

Ползите от тази защита в най-общия случай са краткотрайни, защото когато сме настинали, това продължава в рамките на няколко дни. А след като риновирусът утихне, COVID-19 може да се развихри. Но все пак е някакъв вид успокоение.

Коронавирусът, храните, напитките и какво да консумираме, ако сме болни от COVID-19

Какво да консумираме, ако сме болни от коронавирус

За да мине всичко по-леко

Подобен ефект не се наблюдава за пръв път от учените. През 2009 г. епидемия от риновирус успя да забави разпространението на свинския грип в някои части на Европа.