Дезинфекция до вманиачаване, пиене на всевъзможни добавки, почистване с белина, презапасяване с витамин D - това бяха първоначалните реакции на хората през март 2020 г., когато светът се сдоби с нов коронавирус - COVID-19. Е, и тоалетната хартия, разбира се, но тази линия ще я оставим неразвита.

Снимка 509928

Източник: iStock

Впоследствие се оказа, че някои от тези мерки не са били нужни, а други са направо вредни. Какъв е случаят с витамин D - една от най-търсените добавки в последната година?

Той може и да ни е бил полезен през зимните месеци, докато бяхме затворени в къщи и трябваше да помогнем на имунитета си.

Според обзорна статия на ВВС данните не са категорични. Да, при някои групи хора има връзка между ниското количество витамин D в организма и понижения имунитет, който би довел до заразяване с COVID-19. Такива са възрастните, хората с наднормено тегло и тези с по-тъмна кожа.

Слънцето, витамин D и как да си набавяме достатъчно по естествен начин

Как да си набавим достатъчно витамин D от слънцето

Не ни е необходимо много

Едно от най-цитираните изследвания за ползата на този витамин срещу настоящия вирус беше на Университета в Барселона, което съвсем наскоро беше разкритикувано като подкрепено с недостатъчно доказателства. Медицинското списание Lancet дори започна разследване срещу данните от него.

Д-р Аурора Балуха, която е анестезиолог и работи в спешно отделение в Испания, казва, че недостигът на витамин D обикновено се дължи на доста по-тежки състояния като недохранване или бъбречни проблеми. И че ниското му наличие в организма на починали от COVID-19 не може да се приема като причина за смъртта.

Снимка 525144

Източник: EPA/БГНЕС

Проф. Сандер Ван дер Линден от Университета в Кеймбридж казва, че приемът на витамин D може и да не ни навреди. Но не бива да вярваме, че той ще ни предпази повече от коронавирусa, отколкото ако се ваксинираме.