По всичко личи, че заради извънредните обстоятелства около кризата с коронавируса ще си бъдем у дома дълго време.

Минимум 15 дни, които вероятно ще бъдат удължени, за да се контролира разпространението на епидемията. Това принудително бездействие може да се отрази на килограмите ни, тъй като от скука обикновено хапваме доста повече. Като добавим към това и по-малко физическа активност (въпреки многото варианти да поддържаме форма и у дома), почти неизбежно е да не напълнеем.

Въпреки факта, че мнозина вече слагат велоергометъра по средата на хола или са подготвили постелката, за да започнат да тренират, истината е, че експертите изчисляват, че по време на карантината вероятно ще натрупаме между три и пет килограма.

Има обаче някои препоръки, свързани с повече движение вкъщи и начин на хранене, които може да спазваме, ако искаме да избегнем напълняването.

Снимка 379563

Източник: iStock

Значението на това да останем активни

Винаги има възможности да се поддържаме форма у дома - от ежедневните навици, като например да правим кратки разходки от едната до другата стая, да вършим повече домакинска работа, да стоим повече прави, отколкото на дивана, до правенето на различни упражнения.

Дори и да нямаме никакви уреди, винаги може да използваме различни спортни приложения и видеа на тази тематика, благодарение на които да имаме различна тренировка всеки ден.

Снимка 368850

Източник: iStock

Ако ежедневно се движим повече, ще се чувстваме много по-добре не само физически, а и емоционално, да не говорим, че няма да качим излишни килограми. Независимо дали ще правим малко йога, клекове, коремни преси или каквото ни дойде наум, важното е да сме активни.

Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от усложнения при заразяване

По-голям ли е рискът от заразяване с коронавирус при пушачите

Още една причина да спрем цигарите

Не само движение, но и правилно хранене

От Hola предлагат някои съвети, свързани с храненето, които е хубаво да спазваме по време на карантина. Колкото и килограма брашно и паста да сме си купили в отчаяните опити да се презапасим, в никакъв случай не е препоръчително да ядем само тестени продукти.

  • Пиенето на достатъчно вода през целия ден е от голямо значение. Колкото повече вода пием, толкова по-малко храна ще тъпчем, защото водата има засищащ ефект.
  • Важно поне едно от храненията ни да включва лека закуска, като зеленчукова супа или салата.
Снимка 352995

Източник: iStock

  • От голямо значение е да сведем до минимум консумацията на преработени храни, като замразени пици или сладолед. В случай че чак толкова много ни се яде нещо подобно, е по-добре да изберем здравословен вариант - да направим домашна пица или да хапнем малко шоколад, но с възможно най-много съдържание на какао (от 70% нагоре).
  • Колкото и да се изкушаваме от чипсове, снаксове, бисквитки и всякакви подобни, по-добре е да се ограничаваме.
  • Би било добре да избягваме захарта, дори и в кафето, и да залагаме най-вече на напитки, които спомагат за по-лесно храносмилане (като чайовете).
  • Нека наблегнем на приема на фибри (плодове и зеленчуци) и да се пазим от наситени мазнини и протеини в изобилие.
Коронавирусът, пипането на лицето с мръсни ръце и как да спрем да го правим

Как да спрем да пипаме лицето си

Защото вирусите само това чакат