Броят на заразените с коронавирус в световен мащаб достигна почти 200 хиляди, а все още има толкова много неизвестни за Covid-19.

Хайди Клум, Том Каулиц и изолацията им вкъщи, заради коронавируса

Как се пази Хайди Клум от коронавируса

Социална изолация, дори и от собствения ѝ съпруг

Учените не са потвърдили със сигурност и дали тези, които са се заразили с вируса, след това имат имунитет срещу него, или е възможно да се заразят отново.

Коронавирусът, болните и колко време остават заразни те

Колко време остават заразни заболелите от коронавирус

Инкубационен и инфекциозен период на COVID-19

Същото важи и за това дали някои вредни навици, като тютюнопушенето или пушенето на електронни цигари, увеличават риска от заразяване с коронавирус.

Според д-р Майкъл Матей от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), отговорът е положителен - въпреки че в момента не се знае до каква степен.

Снимка 471616

Източник: iStock

"Въз основа на предходни проучвания с други белодробни инфекции, както бактериални, така и вирусни, е много вероятно пушенето на цигари и електронни цигари да увеличи риска от коронавирусна пневмония и да увеличи тежестта ѝ, въпреки че не знаем до каква степен", казва докторът.

"Луцифер", Red Notice, The Batman, "Властелинът на пръстените" и кои продукции спряха работа заради коронавируса

Когато и Холивуд е под карантина

Филмите и сериалите, които спряха работа заради коронавируса

Твърдението му се основава на предишни проучвания, които установяват, че никотинът, който се вдишва в белите дробове при мишки, може да забави оздравяването от грипния вирус, пише Independent.

Снимка 418710

Източник: iStock

Като още едно доказателство към тезата, че при пушачите рискът от заразяване с коронавирус е по-голям, експертите посочват и проучване от 2019 г., проведено от Световната здравна организация (СЗО), което установява, че 47.6 на сто от мъжете в Китай пушат.

За да покажат възможна връзка между тютюнопушенето и коронавируса учените използват и данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), според които повече мъже боледуват и умират от коронавирус, отколкото жени.

Сред китайските пациенти с диагноза пневмония, свързана с Covid-19, шансовете за прогресия на заболяването (включително до смърт) са 14 пъти по-големи сред хората с анамнеза за тютюнопушене в сравнение с тези, които не пушат, твърди още доктор Матей. Това е и най-силният рисков фактор сред изследваните, сочат още данните от проучването.

Снимка 443375

Източник: iStock

Въпреки че не е потвърдено каква точно е връзката между тютюнопушенето и коронавируса, експертите потвърдиха, че хората, които са по-възрастни и имат здравословни проблеми (диабет, рак или респираторни проблеми), са изложени на по-висок риск от развитие на сериозни усложнения като резултат от вируса.

Наум Шопов, коронавирусът, извънредното положение и какво мисли актьорът за него

Наум Шопов за извънредното положение

Епизод втори