Коронавирусът ни лиши от възможността да посещаваме любимите заведения, а събиранията вкъщи станаха доста по-редки и предпазливи. Е, от време на време си поръчваме храна и няма как да не сме се питали дали може да хванем COVID-19 чрез нея.

Загубата на обоняние, коронавирусът и колко време след COVID-19 то се възстановява напълно

За колко време връщаме обонянието си след COVID-19

Уви, не толкова бързо, колкото ни се иска

Доскоро изследванията клоняха към доста малката вероятност това да се случи, но сега имаме нова информация, идваща от учените от Washington University School of Medicine. Те анализират малко по-специфичен случай, при който рискът от заразяване чрез храни и напитки е значително по-голям.

Става дума за всички, които са диагностицирани със състоянието хранопровод на Барет. Това е често срещано усложнение на гастроезофагеалната рефлуксна болест. При нея се наблюдава връщане на стомашното съдържание към хранопровода.

Снимка 515998

Източник: iStock

Смята се, че при здравите хора стомашните киселини бързо могат да неутрализират различни вируси и бактерии, включително и COVID-19, ако храните и напитките, които се консумират, са заразени с тях.

Но при хората със стомашен рефлукс има увреждане на хранопровода и връщане на стомашните киселини по него, което затруднява елиминирането на нашествениците. Освен това, при хранопровод на Барет се забелязва изменение на клетките в тази част на храносмилателната система, което е и първата стъпка към развитие на онкологично заболяване.

Снимка 515997

Източник: iStock

Клетките на хранопровода започват да наподобяват чревни клетки. За тях е доказано, че имат рецептори, които са способни да се свържат с коронавируса. Това кара учените да смятат, че хората с хранопровод на Барет са по-податливи на заразяване, предава Eat This, Not That.

CES 2021, COVID-19 и изобретенията срещу коронавируса, които технологичните компании показаха

Технологиите срещу COVID-19

Какво предложи най-голямото изложение за потребителски технологии CES

Тази теория се доказва и с изследване на 30 души с въпросното заболяване е доказано, че в техния хранопровод има наличие на рецептори, свързващи се с COVID-19. И изводът е, че въпросната група хора е по-податлива на заразяване, защото то може да стане не само с вдишване, но и с поглъщане на вируса.