COVID-19 успя да отмени много събития в последните месеци, а много от тях се проведоха по по-различен от обичайния начин. Пример за това е и изложението за потребителски технологии CES, което всяка година събира стотици хиляди в Лас Вегас.

CES 2021 и кои смартфони бяха отличени с награда за иновации

Кои смартфони спечелиха награда за иновации от CES 2021

Доминацията на Android

През 2021 г. обаче то бе изцяло виртуално и от дистанция. А пандемията от коронавируса сложи отпечатъка си върху технологичния форум и по друг начин - чрез всички иновативни технологии, създадени да се борят с нея и да ни помагат да живее в необичайните условия, в които се намираме.

Ето някои от най-интересните предложения от CES 2021, за които мнозина вече нямат търпение да станат част от ежедневието им.

Снимка 503899

Източник: iStock

Project Hazel

Свикнали сме да асоциираме марката Razer предимно с геймърска периферия. Но и те, както всички останали, се приспособяват към ситуацията. Така на CES представиха една доста любопитна маска под името Project Hazel.

Тя е прозрачна, предлага се в черно и сиво, осигурява защита, категоризирана като N95. Оборудвана е с два филтъра и вентилатор, които се подменят лесно. В комплект е с UV стерилизатор и може да се зарежда безжично.

Освен това, има LED подсветки при зареждане и LED осветление, с което лицето ни да е по-видимо, когато е тъмно. А двете клапи работят така, че правят гласа ни по-разбираем за околните. Това не е първата хай-тек предпазна маска, която виждаме, но нейните екстри определено ни впечатлиха. Засега обаче е само на ниво концепция.

Ettie

Ходенето или посрещането на гости е удоволствие, за което почти забравихме в последните месеци. Но тази малка джаджа може да ни помогне да посрещнем любимите си хора с една идея по-малко притеснение за последствията.

Ettie е безжичен умен видеозвънец, който ни показва не само кой звъни на вратата, а и директно измерва телесната му температура. Информация получаваме на смартфона си чрез специално приложение.

Alarm.com Touchless Video Doorbell

Още един звънец за тези, които мислят не само за своето здраве, но и за това на хората, които ги посещават. А този няма и нужда да се натиска. Необходимо е само да застанем върху специалната изтривалка пред вратата, с която е свързан, за да се чуе звънене.

Благодарение на вградените камера и микрофон комуникираме с човека пред/зад вратата, като се елиминира нуждата от докосване на още една потенциално заразена с COVID-19 повърхност.

BioButton

Покрай пандемията със сигурност сме започнали да обръщаме по-голямо внимание на здравето си и неведнъж сме се чудили дали това, че ни е заболяла главата, не е първи симптом, че сме се заразили с COVID-19.

Компанията BioIntelliSense ни изненада приятно с изобретението си, което е малко колкото монета, но има голям капацитет. То спечели и голямата награда за иновации на CES 2021.

BioButton се прикрепва за кожата и следи в реално време различни показатели като температура, сърдечна и дихателна честота, физическа активност и качество на съня. Целта е ранно диагностициране на коронавирус, дори преди да сме развити някои от типичните за него симптоми.

LG COVID robot

Лампите за дезинфекция с UV-C светлина добиха голяма популярност в последните месеци и със сигурност мнозина от нас са се запасили с по една за дома или работното място.

А близкото бъдеще явно включва и автономни дезинфекциращи роботи, които работят с ултравиолетова светлина и убиват вирусите и бактериите в затворени пространства с повече посетители. Един такъв бе представен от LG.

Той е оборудван не само с UV-C лампи, но и с изкуствен интелект и детектор за хора, с което гарантира "нов стандарт в хигиената", коментират от компанията.