Печени, варени, пържени, задушени, на пюре или в еър-фрайър - възможностите за приготвяне на един колкото семпъл, толкова и вкусен зеленчук като картофа, са много. И макар че някои хора избягват да го консумират, особено ако спазват хранителен режим, картофът всъщност е полезен, но и много здравословен, в зависимост от начина на приготвяне.
Колко полезни са картофите сами по себе си
Картофите изобщо не са за подценяване и не бива да се лишаваме от тях, тъй като са наистина богати на доста жизненоважни хранителни вещества. Имат високо съдържание на калий, витамин С, фибри, протеини и енергийно плътни въглехидрати. Наред с това са чудесен източник на витамини от група В, желязо, магнезий, фосфор, мед и растителни съединения като флавоноиди и фенолни съединения. И макар че това богатство от хранителни вещества може да варира спрямо различните сортове картофи, обикновено ги откриваме в повечето.
Всички тези хранителни вещества са ценни за организма ни и подпомагат здравето на сърцето, костите, имунната система, червата, кръвта, метаболизма и мозъка. Не бива да пренебрегваме също протеините и фибрите, на които са богати картофите, защото те помагат за чувството на ситост след хранене, което съответно води до по-стабилни нива на кръвна захар и енергия.

Източник: iStock
Картофите могат да бъдат много здравословна храна, а голяма част от полезните им вещества е в обелките
Вероятно обаче е по-малко известно, че хранителните вещества в картофите всъщност са най-концентрирани в кората. Затова, когато ги приготвяме, е препоръчително да не ги белим. А за да бъдат и още по-здравословни, е най-добре да ги изпечем, сварим, задушим или сготвим в еър фрайър, пише Real Simple.
Задушени картофи
Задушаването е един от по-здравословните начини за приготвяне на картофи, тъй като не изисква никакви допълнителни подправки и овкусители, макар че много хора им добавят поне зехтин и сол.

Източник: iStock
Добре е обаче да избягваме да ги комбинираме с масло, сирена, заквасена сметана и бекон.
Варени картофи
При варенето е най-лесно да се въздържим от използването на мазнина и затова този начин за приготвяне се нарежда сред най-здравословните. Така хранителната стойност на картофите остава буквално неподправена.

Източник: iStock
Но за да не са все пак съвсем безвкусни, можем да им добавим малко маслиново масло, сол и черен пипер.
Печени картофи
Печените картофи обикновено се готвят на по-висока температура и с някаква мазнина и подправки. Несъмнено се получават доста вкусни и могат да бъдат здравословен вариант, в зависимост от вида мазнина.

Източник: iStock
Най-полезните варианти са маслиново масло и масло от авокадо, тъй като съдържат благоприятни за сърцето ненаситени мазнини и антиоксиданти. А добавянето на богати на фитонутриенти подправки като червен пипер, куркума, лук и чесън, кимион, розмарин, магданоз, мащерка и дори чили, ще направи картофите още по- полезни.
Картофи на еър фрайър
Еър фрайърът може да приготви картофите бързо и лесно, благодарение на високата температура, която освен това ги прави и разкошно хрупкави.

Източник: iStock
Друга полезна характеристика на този кухненски уред е, че не изисква използването на мазнина. А това означава, че са налице всички предпоставки за приготвянето на здравословни картофи.