Печени, варени, пържени, задушени, на пюре или в еър-фрайър - възможностите за приготвяне на един колкото семпъл, толкова и вкусен зеленчук като картофа, са много. И макар че някои хора избягват да го консумират, особено ако спазват хранителен режим, картофът всъщност е полезен, но и много здравословен, в зависимост от начина на приготвяне.

Защо да не хвърляме обелките от кaртофи - 5 начина да ги оползотворим

Защо да не хвърляме обелките от кaртофи - 5 начина да ги оползотворим

Далеч не са просто ненужен отпадък

Колко полезни са картофите сами по себе си

Картофите изобщо не са за подценяване и не бива да се лишаваме от тях, тъй като са наистина богати на доста жизненоважни хранителни вещества. Имат високо съдържание на калий, витамин С, фибри, протеини и енергийно плътни въглехидрати. Наред с това са чудесен източник на витамини от група В, желязо, магнезий, фосфор, мед и растителни съединения като флавоноиди и фенолни съединения. И макар че това богатство от хранителни вещества може да варира спрямо различните сортове картофи, обикновено ги откриваме в повечето.

Всички тези хранителни вещества са ценни за организма ни и подпомагат здравето на сърцето, костите, имунната система, червата, кръвта, метаболизма и мозъка. Не бива да пренебрегваме също протеините и фибрите, на които са богати картофите, защото те помагат за чувството на ситост след хранене, което съответно води до по-стабилни нива на кръвна захар и енергия.

Картофите могат да бъдат много здравословна храна, а голяма част от полезните им вещества е в обелките

Източник: iStock

Картофите могат да бъдат много здравословна храна, а голяма част от полезните им вещества е в обелките

Вероятно обаче е по-малко известно, че хранителните вещества в картофите всъщност са най-концентрирани в кората. Затова, когато ги приготвяме, е препоръчително да не ги белим. А за да бъдат и още по-здравословни, е най-добре да ги изпечем, сварим, задушим или сготвим в еър фрайър, пише Real Simple.

Задушени картофи

Задушаването е един от по-здравословните начини за приготвяне на картофи, тъй като не изисква никакви допълнителни подправки и овкусители, макар че много хора им добавят поне зехтин и сол.

Снимка 714345

Източник: iStock

Добре е обаче да избягваме да ги комбинираме с масло, сирена, заквасена сметана и бекон.

Варени картофи

При варенето е най-лесно да се въздържим от използването на мазнина и затова този начин за приготвяне се нарежда сред най-здравословните. Така хранителната стойност на картофите остава буквално неподправена.

Снимка 714346

Източник: iStock

Но за да не са все пак съвсем безвкусни, можем да им добавим малко маслиново масло, сол и черен пипер.

Печени картофи

Печените картофи обикновено се готвят на по-висока температура и с някаква мазнина и подправки. Несъмнено се получават доста вкусни и могат да бъдат здравословен вариант, в зависимост от вида мазнина.

Снимка 714347

Източник: iStock

Най-полезните варианти са маслиново масло и масло от авокадо, тъй като съдържат благоприятни за сърцето ненаситени мазнини и антиоксиданти. А добавянето на богати на фитонутриенти подправки като червен пипер, куркума, лук и чесън, кимион, розмарин, магданоз, мащерка и дори чили, ще направи картофите още по- полезни.

Двата вида картофена супа, от които имаме нужда

Двата вида картофена супа, от които имаме нужда

Идеални за студените дни

Картофи на еър фрайър

Еър фрайърът може да приготви картофите бързо и лесно, благодарение на високата температура, която освен това ги прави и разкошно хрупкави.

Снимка 714348

Източник: iStock

Друга полезна характеристика на този кухненски уред е, че не изисква използването на мазнина. А това означава, че са налице всички предпоставки за приготвянето на здравословни картофи.