Картофите са любим на мнозина зеленчук и това изобщо не е изненадващо. Те са една от най-универсалните храни изобщо и са вкусни, независимо дали ги приготвяме печени, варени, пържени или просто задушени. Освен това различните видове картофи се отличават и по вкус, като два от най-често консумираните са жълтите и сладките картофи.
Последните всъщност стават все по-популярни и предпочитани, тъй като често се говори за ползите им за здравето. Но по-здравословни ли са в действителност от жълтите? Нека видим какви хранителни вещества се съдържат и в двата вида и може ли да заключим, че един от тях е по-полезен от другия.
Какви са ползите за здравето от консумацията на сладки картофи
Сладките картофи са източник на фибри, витамини А и С, бета-каротин, калий, манган и антиоксиданти. И всички тези хранителни вещества предполагат ползи за здравето. Най-много от тях можем да извлечем, когато ядем сладките картофи заедно с обелката.
За здравето на червата
В един средно голям сладък картоф, заедно с обелката, се съдържат 4.5 грама фибри (около 16% от препоръчителната дневна доза). А те, както добре знаем, са особено полезни за червата - подпомагат храносмилането и насърчават размножаването на полезните бактерии. Когато поддържаме добър чревен микробиом, сме изложени на по-нисък риск от хронични заболявания, включително сърдечни, както и диабет. Освен това фибрите помагат за контролиране на кръвната захар и усещането за ситост, което пък прави управлението на теглото по-лесно.
Източник: iStock
За зрението
Сладките картофи съдържат бета-каротин, на който дължат и оранжевия си цвят. Освен че е антиоксидант, бета-каротинът се трансформира в червата ни във витамин А. А той от своя страна пък е полезен за зрението, подпомага здравето на очите и може да помогне за предпазване от очни проблеми, като катаракта и загубата на зрение, свързана с напредването на възрастта.
За здравето на сърцето
Калият е друго ключово хранително вещество, на което са богати сладките картофи. А то е от решаващо значение за здравето на сърцето и помага за понижаване на кръвното налягане. По този начин можем да намалим риска от сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт или инсулт.
Източник: iStock
За имунната система
Вече споменахме, че сладките картофи са чудесен източник на витамин А и бета-каротин. Първият от тях играе важна роля за поддържането на силна на имунната система, като съответно дефицитът му е свързан с по-висок риск от инфекции.
Какви са ползите за здравето от консумацията на жълти картофи
Жълтите картофи са също богати на полезни хранителни вещества, свързани с множество ползи за здравето, включително калий, фибри, антиоксиданти и витамини B6 и C. Добре е да имаме предвид, че си набавяме най-много от тях, когато ядем картофите заедно с обелката.
Източник: iStock
За здравето на сърцето
Подобно на сладките картофи, и жълтите са източник на калий. Само в един среден картоф има повече калий отколкото в банан - и по-точно - 1110 мг калий, което е около една четвърт от необходимото ни дневно количество. За сравнение, бананът съдържа 411 мг - по-малко от половината. А калият, както вече споменахме, помага за контролиране на кръвното налягане и поддържането на здраво сърце и кръвоносни съдове.
За имунитета
Картофите са богати на витамини B6 и C, които са свързани с ползи за имунитета. От един средно голям печен картоф можем да си набавим около 0.86 мг витамин B6, което е половината от препоръчителната дневна доза. Този витамин е важен, за да имаме силна имунна система, тъй като помага на тялото ни да произвежда антитела, с които се бори с вируси и инфекции. Наред с това, витамин B6 подпомага нервната функция, контрола на кръвната захар и помага на организма ни за усвояването на протеините. Количеството витамин C, също ключово за силния имунитет, в един картоф пък е 36 мг (около 40% от препоръчителната дневна доза).
Източник: iStock
За здравето на червата
В един средно голям печен картоф се съдържат 4.3 грама фибри. Подобно на сладките картофи, в жълтите също има устойчиво нишесте, което не се усвоява в тънките черва, а вместо това ферментира в дебелото черво, където насърчава размножаването на полезни бактерии. Добре е да имаме предвид, че за да извлечем ползите от устойчивото нишесте за чревната функция, метаболизма и контрола на теглото, трябва да консумираме картофите охладени след сготвянето им.
Сладки срещу жълти картофи - кои са по-полезни
Както вече установихме и двата вида картофи са богати на хранителни вещества, а консумацията им съответно носи ползи за здравето. Затова както сладките, така и жълтите картофи имат място във всяка разнообразна и пълноценна диета. Стига да ги консумираме в умерени количества, няма причина да ги избягваме. За да са възможно най-полезни, трябва да обърнем внимание и на начина, по който ги приготвяме. Препоръчително е да залагаме на печени, варени или задушени картофи и да избягваме пържените, пише Eating Well.