Картофите са от зеленчуците, които най-често използваме в кухнята. Те са универсално допълнение към редица ястия, а и в основата на много други. А най-досадната чат от приготвянето им със сигурност е беленето. Но вместо да бързаме да хвърлим обелките в кофата, нека първо хвърлим поглед на тези 5 идеи как можем да ги оползотворим.
Тор за растенията
Може да я приготвим като сварим обелките в чиста вода, оставим течността да се охлади и след това сипем по малко количество в саксиите на цветята си. Така ще ги обогатим с калий и фосфор. Този тип наторяване е особено подходящо за растения от типа на здравец и монстера.
Защита от охлюви
Знаем колко досадни и вредни могат да бъдат в градината. А за да се преборим с тях, трябва просто да заровим по малко количество от обелките по краищата на лехите на насаждения, за да може да привлечем охлювите натам, а не към зелените салати например.

Източник: iStock
Вместо в кофата - в градината
Почистване на сребро
След като сме обелили някой и друг картоф, с обелката може да натъркаме и почистим до блясък сребърни прибори или бижута. Картофеното нишесте реагира с окислената повърхност, осигурявайки блясъка, който търсим, обяснява City Magazine.
Първа помощ
Сварените и охладени обелки от картоф може да използваме и като компрес върху обриви, леки изгаряния или сухи участъци от кожата. Благодарение на нишестето, което съдържат, те я успокояват и възстановяват.

Източник: iStock
Една обелка - много ползи
Бульон
Едно хитро приложение на този на пръв поглед ненужен хранителен отпадък. Вместо да ги хвърлим в кофата, слагаме обелките да се варят заедно със стрък мащерка, дафинов лист и скилидка чесън. Така получаваме ароматен зеленчуков бульон, който може да използваме за направата на супа или ризото например.