Често коментираме каква е връзката на гените с продължителността на живота. И чуваме как някои хора се хвалят, че са от род на дълголетници, така че вероятно те ще доживеят поне до 90 години. Възможно е и така да е, но не бива да подценяваме факта, че животът днес няма нищо общо с този преди няколко десетилетия.

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

Уроци от хората, живели най-дълго

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Оказва се, че дори са сме с лоши, както казваме разговорно, гени, това не значи, че сме обречени да си отидем млади. И да, има какво да направим по въпроса и е най-добре да започнем още от днес.

Според китайски учени от School of Public Health в Zhejian Univeristy School of Medicine, здравословният начин на живот може да намали с цели 62% риска от заболяване и последвала от него смърт, за които имаме генетична предразположеност.

Това изследване е едно от малкото, в които гените и информацията, която носят, се взимат предвид. Защото доста често се говори само за здравословен начин на живот и връзката с продължителността на живота, без да се взима предвид и този фактор, който може да е с голямо значение.

Снимка 663269

Източник: iStock

В изследването се включват над 350 хиляди европейци, като се анализират данните за техните генетика, образование, социално-икономически статус и история на заболяванията. На всички тях се прави полигенетичен анализ, свързан с тези гени, за които се смята, че имат пряко въздействие върху живота и неговата продължителност. След това на базата на този анализ се изготвят индивидуални препоръки, които хората спазват в продължение на 13 години, през които са под наблюдение.

Първият извод е, че всички, независимо от генетичната си предразположеност, са имали цели 78% по-висок риск от преждевременна смърт, ако не водят здравословен живот. Хората с генетичен риск за кратък живот и нездравословен начин на живот са били два пъти по-склонни да умрат рано от тези без генетичен риск и по-здравословен начин на живот.

Снимка 663267

Източник: iStock

Но все пак хората с генетична предразположеност могат да увеличат продължителността на живота си средно с пет години и половина, ако спазват правилата на здравословния живот. Учените установяват и четирите фактора с най-голямо влияние върху гените - редовна физическа активност, достатъчна продължителност на съня, здравословна и пълноценна диета и липса на тютюнопушене.

Диета за дълголетие - как и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго

Какво яде един експерт по дълголетие

Не е точно каквото очаквахме

Нуждаем се от 150 минути умерена физическа активност седмично и два дни със силови тренировки. Сънят трябва да бъде между седем и осем часа на нощ, а алкохолните напитки трябва да са ограничени до две на ден за мъжете и една за жените. По отношение на правилното хранене като основна препоръка отново се отчита средиземноморската диета, пише CNN.