Коктейлите, които спадат към категорията флип, са преминали през доста голяма трансформация, преди да се превърнат в напитката, която познаваме днес. А Sherry Flip определено се нарежда сред най- изкушаващите представители.
Преди да проследим неговата история обаче, нека все пак дадем обяснение как точно се променят флип коктейлите през годините. Предполага се, че терминът "флип" е бил използван още в края на XVII век - за напитка, която съчетава бира, ром, захар и яйце, приготвени на силен огън. Звучи като рецепта за гарантиран махмурлук на следващия ден и това вероятно не е далеч от истината.
След като напитката е била известна в Англия в продължение на близо два века, рецептата е била пренесена отвъд Океана, където претърпява трансформация. През XIX век тя се появява в книгата The American Bar-Tender; or the Art and Mystery of Mixing Drinks от 1874 г., където обаче бирата не се споменава като съставка, а вместо това се залага на яйце, разбито със захар, твърд алкохол (бренди или джин) или шери и индийско орехче за гарниране.
Източник: iStock
Не след дълго Джери Томас публикува изданието от 1887 г. How to Mix Drinks, в което включва различни рецепти за флип коктейли, сред които и Sherry Flip. Днес тази категория коктейли се дефинират като комбинация от спиртна напитка или шери, захарен сироп и яйце, поднесена с настъргано индийско орехче.
За Sherry Flip Джери Томас пише в книгата си, че е "много вкусна напитка" и подходяща за хора с деликатен вкус. Подсказват го и съставките - шерито е ликьорно вино с дълбок, плътен вкус, а яйцето и захарния сироп придават кадифения вкус и елегантен вид. А ето и каква е пълната рецепта според Punch.
Източник: iStock
Какво ни трябва
- 60 мл шери олоросо
- 15 мл захарен сироп (захар и вода в съотношение 1:1)
- 1 яйце
- индийско орехче (за гарниране)
Какво ги правим
В шейкър (без лед) добавяме всички съставки без индийското орехче и разклащаме енергично за 30 секунди, докато се смесят добре. След това в шейкъра слагаме лед и разклащаме за още 15-30 секунди, за да придобие коктейлът деликатна, кремообразна консистенция. Прецеждаме във висока чаша и за финал отгоре настъргваме индийското орехче.