Бисквити, сладолед, зърнени закуски, газирани напитки, преработени меса - това са все продукти, които много хора консумират редовно. Но т. нар. ултрапреработени храни, които обикновено имат повече от пет изкуствени съставки и подобрители в състава си, може да се окажат дори по-вредни, отколкото предполагаме.

Ултрапреработените храни вредят и на ставите, и на мускулите

Ултрапреработените храни вредят и на ставите, и на мускулите

Още една причина да се откажем от тях

Какво показва ново проучване за ултрапреработените храни и риска от ранна смърт

Според ново проучване, проведено в осем страни, включително Великобритания и САЩ, хората, които ядат ултрапреработени храни в големи количества, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт.

За да оценят въздействието на приема на ултрапреработени храни върху смъртността, изследователите са разгледали предишни проучвания, фокусирани върху храненето на хората и данни за смъртни случаи от осем държави - Австралия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Мексико, Великобритания и САЩ.

Числата показват, че във Великобритания и САЩ, където ултрапреработените храни представляват повече от половината от приема на калории, 14% от ранните смъртни случаи могат да бъдат свързани вследствие на вредите от консумацията им.

В същото време, в страни като Колумбия и Бразилия, където приемът на ултрапреработени храни е много по-нисък (по-малко от 20% от приема на калории), тези храни са свързани с около 4% от преждевременните смъртни случаи.

Снимка 714178

Източник: iStock

Според изчисленията на учените в САЩ през 2018 г. консумацията на ултрапреработени храни е причинила ранна смърт при 124 000 души. А във Великобритания близо 18 000, пише BBC.

Кои са ултрапреработените храни

Въпреки че няма еднозначно определение, в класификацията на ултрапреработените храни попадат торти, сладкиши и бисквити, чипс, инстантни супи и десерти, плодови кисели млека и плодови напитки, полу-готови рибни и месни храни, наденички, бургери, хот-дог, продукти за мазане и дори някои видове хляб, продавани в супермаркета.

Каква е връзката между консумацията на ултрапреработените храни и риска от преждевременна смърт

Според водещия автор на изследването - д-р Едуардо Нилсън от Бразилия, ултрапреработените храни влияят на здравето "поради промените в храните по време на промишлената обработка и използването на изкуствени съставки, включително оцветители, изкуствени аромати и подсладители, емулгатори и много други добавки и помощни средства за обработка".

Снимка 714179

Източник: iStock

Някои експерти споделят също, че не е известно точно защо ултрапреработените храни са свързани с негативни последствия за здравето. Но някои доказателства показват, че това се дължи на самата обработка, както и на факта, че тези храни съдържат високи нива на мазнини, сол и захар.

Проучването все пак не доказва окончателно, че този вид храни непременно причинява преждевременна смърт. Това е така, защото количеството ултрапреработени храни в диетата на човек е свързано и с цялостната му диета, нивата на физическа активност, начина на живот като цяло и състоятелността му, което също може да повлияе на здравето.

Колко пилешко е много пилешко и може да е опасно за здравето ни

Колко пилешко е много пилешко и може да е опасно за здравето ни

Трябва да внимаваме не само с червеното месо

Затова и някои специалисти са предпазливи относно резултатите в проучването. В същото време обаче не бива да пренебрегваме заключенията им, че висококалорийния прием, както и консумацията на храни, богати на мазнини и захари, могат да увеличат риска от заболявания, като диабет тип 2, затлъстяване, сърдечни заболявания и някои видове рак, което може да доведе до преждевременна смърт.