Докато някои сa категорични, че закуската е най-важното хранене за деня, а други предпочитат фастинга и редовно я пропускат, науката ни дава нови доказателства, че е важно не само какво ядем, а и кога го ядем. И времето, в което закусваме, може да окаже пряк ефект върху продължителността на живота ни.
Учени от Massachusetts General Hospital и Harvard Medical School провеждат изследване, което продължава цели 30 години и включва над 3000 възрастни. Извършва се анализ на времето на хранене, здравословното състояние, генетиката и смъртността на хората от 42 до 94 години.
По този начин се установява, че времето на хранене, особено на закуската, може да е също толкова важно, колкото и това, което е в чинията. Един от изводите е, че с напредване на възрастта хората са все по-склонни да закусват и вечерят по-късно заради редица фактори, с което оказват негативно влияние върху здравословното си състояние.

Източник: iStock
Кога закусваме е не по-малко важно от това какво закусваме
Установява се, че всяко следващо десетилетие към възрастта е свързано с осемминутно забавяне на закуската и четириминутно на вечерята. А учените са на мнение, че всеки допълнителен час, с който се отлага закуската, е свързан с по-висок риск от смъртност. И колкото по-рано закусваме, толкова по-дълго може да живеем.
Възрастните хора, които са се придържали към по-ранни хранения, са били по-склонни да живеят по-дълго, с 10-годишна преживяемост от 89,5% в сравнение с 86,7% сред хората, които се хранят късно. Разликата може да не е толкова значителна, но все пак е важно да й се обърне внимание, обяснява Fox News.
Освен повишен риск от преджевременна смъртност, късните хранения крият и други рискове като депресия, тревожност, умора и проблеми с оралното здраве. Oт тези изводи можем да си направим две заключения - че закуската наистина е най-важното хранене на деня, а тенденции като фастинга определено не са подходящи за хора в по-напредната възраст.