Едни от най-актуалните научни изследвания в момента са свързани с храненето и как то повлиява на продължителността на живота. Много хора, които се стремят към дълголетие, си изграждат определени хранителни навици, и учените в тази област не са изключение.

Тайната за дълголетието на Мария Браняс - 116-годишната испанка, която дава съвети в X (Twitter)

Изненадващата тайна на най-възрастната жена в света

Дълголетието може да не е толкова трудно за постигане

Как и с какво се храни споделя 56-годишният Валтер Лонго, който е професор по геронтология (раздел от биологията, изучаващ стареенето във всичките му аспекти). Неговият начин на хранене съдържа елементи на периодично гладуване, като залага на храни, които съдържат полезни и необходими на тялото вещества и на всеки няколко месеца включва три до пет дни с по-нисък прием на калории.

Според клинично изследване, ползите от тези периоди с ограничаване на калории, имат отношение към дълголетието. Наблюдават се понижено кръвно налягане, понижени нива на биомаркери, свързани с рак, по-ниска телесна мазнина и подобрени нива на кръвната захар.

Валтер Лонго уточнява, че в дните, в които спазва периодичното гладуване, приема 800 до 1100 калории на ден. В останалото време следва предимно веганска диета, но не се лишава от риба. Ето какво представлява едно негово примерно дневно меню.

Закуската на професора е малка и лека и включва пълнозърнести храни, ядки и плодове. Най-много обича да си приготвя пълнозърнест хляб с бадемово масло и ябълка. Вместо кафе, пие чай, като особеното в неговата напитка е, че в една чаша слага едно пакетче зелен чай и едно пакетче черен чай.

Снимка 640730

Източник: iStock

Обядът на д-р Лонго обаче едва ли може да бъде наречен обяд. Тъй като начинът му на хранене наподобява периодично гладуване, второто хранене за деня на професора е чак в 16 или 17 ч. и отново включва пълнозърнести храни, ядки и плодове.

Снимка 640731

Източник: iStock

Между първите две хранения той си позволява да пие чисто кафе и неподсладен чай, а третото му и последно хранене е най-обилното, вероятно за изненада на мнозина. Д-р Лонго все пак уточнява, че може да се направи и обратното - обядът да е по-обилен, а вечерята - по-лека, в зависимост от индивидуалния график на всеки човек.

Циркадните часовници в тялото ни и колко важен е синхронът им за дълголетието

Как да постигнем пълен синхрон в тялото, за да забавим стареенето

Прости правила с голям ефект

Той също така не отрича междинните похапвания и препоръчва те да бъдат предимно пълнозърнести бисквити, ядки и плодове, пише Insider.