Предвид все по-засиленото внимание към негативната тенденция за намаляването на продължителността на живота на хората в световен мащаб, едва ли има човек, който да не е чувал за "сините зони" - регионите по света, където се срещат най-много столетници.

Столетницата Кейти Макрей и тайните й за дълголетие

Тя е на 106, преживяла е 2 световни войни и има 4 простички съвета за дълголетие

Тайните на Кейти Макрей за пълноценен живот

Към тези региони спадат и Барбаджия в Сардиния, Италия, Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика, както и Икария в Гърция. Общото между тези места обаче не е просто високият дял на хора с по-голяма продължителност на живота.

След анализи на медицински изследователи, демографи, епидемиолози и антрополози, точно на тези места столетниците следват правилото Power Nine - или девет правила, на които дължат дълголетието си.

Бан Бютнер от National Geographic разказва за тях в книгата си "Сини зони: 9 урока по дълголетие от хората, живели най-дълго". А от GQ ги обобщават накратко.

Естествена физическа активност

Това, което се има предвид е, че не е нужно да отделяме по много време за дълги тренировки всеки ден. По-кратките физически дейности, разпределени през целия ден, доказано са също толкова ефективни, колкото планираните тренировки. А и много по-достъпни за повечето хора в забързаното ежедневие. Можем да ходим и да се прибираме от работа пеша или с колело, а в почивките в офиса да правим леки упражнения, изкачване на стълби или разходки.

Алкохолът като част от социалния живот

Въпреки че има много изследвания, които изтъкват ползите от пълното отказване от алкохола, хората в Сините зони не се лишават от чаша вино. Но не толкова заради ползите за здравето, колкото заради социализацията, която идва ръка за ръка с консумацията на питие от време на време.

В културите, в които има дълголетници, умерената консумация на алкохол често се случва в социален контекст. Ключът вероятно се крие повече в социалните взаимодействия, които влияят положително върху психическото и емоционалното състояние на човек, и по-малко в самия алкохол.

Снимка 659965

Източник: iStock

Стресът под контрол

Стресът не е полезен за нас и това не е изненада за никого. Но в днешно време е неизбежен. Добрата новина е, че можем да го контролираме. Когато забележим, че тялото ни се напряга или емоциите напират, трябва да поемем дълбоко въздух, да го задържим за няколко секунди и бавно да издишаме през носа. Колкото по-често свикнем да прилагаме тази практика, толкова по-добре ще се чувстваме. Можем да започнем всяка вечер, като си отделим няколко допълнителни минути преди лягане.

Повече растителните храни, по-малко месо

Хранителният режим, който включва повече растителна храна, отколкото животинска, е предпочитан и препоръчван не само от здравни експерти, но и от дълголетниците. Те си набавят протеини, като консумират боб, включително черен боб, соя и леща, вместо месо. За месоядните хора, които обаче не могат или не искат да откажат животинската храна, е препоръчително да заложат на порция от около 100 грама свинско месо.

Снимка 659966

Източник: iStock

Социализация

Дълголетниците са хора, които имат и държат на близките си приятели. За тях тези взаимоотношения са ценни и за цял живот. Доказано е, че контактите в позитивна социална среда освобождават окситоцин, известен като "хормона на любовта", който се свързва с по-ниски нива на стрес и съответно подобрения както в емоционалното състояние, така и във физическото здраве на човек.

Правилото за 80% ситост

Столетниците в Сините зони ядат най-малко в късния следобед или ранната вечер. В по-късните часове на деня се въздържат изцяло от хранене. Освен това те спират да ядат, когато усетят, че са почти напълно сити - около 80%. Този навик, освен полезен за здравето, е упражнение и за волята.

Близките ни хора - на първо място

Да прекарваме повече време със семейството си е нещо, което има ползи не само за емоционалното ни състояние, но е свързано и с дълголетието. Столетниците поддържат активна комуникация с най-близките си, включително по-възрастните сред тях, създават свои семейства и полагат усилия, за да прекарват времето си максимално с децата си.

Снимка 659968

Източник: iStock

Принадлежност

Според изследванията посещаването на религиозна служба всяка седмица може да увеличи продължителността на живота от четири до 14 години. Независимо обаче дали ще се присъединим към някоя религиозна общност или пък ще потърсим съмишленици покрай други интереси и хобита, винаги е добра идея бъдем заобиколени от хора, който ни карат да се чувстваме приети.

Семейство Мелис и рецептата им за дълголетие

Какво яде най-дълголетното семейство на света

Вкусно и полезно

Цел

Отново науката е доказала, че когато хората живеят с цел и се будят сутрин мотивирани от нея, могат да удължат продължителността на живота си с до седем години. Според японската концепция Ikigai можем да открием личното си призвание и цел, като си зададем и отговорим на четири въпроса: Какво обичам? В какво съм добър? От какво се нуждае светът? За какво мога да бъда полезен?