Често - къде от мързел, къде за да спестим някоя минута - избираме асансьора пред изкачването стълби. А то е не само лесен, но и ефективен начин да дадем принос както към по-добрата си фигура, така и към здравословното си състояние.

Нормално ли е да останем без дъх при изкачване на стълби

Нормално ли е да останем без дъх при изкачване на стълби

Кога трябва да се притесним

Според ново изследване на британски учени от University of East Anglia and Norfolk и Norwich University Hospital Foundation Trust, ако винаги избираме стълбите, това може да намали риска от възникване на сърдечно-съдово заболяване и преждевременна смъртност, предизвикана от него, с 39% в сравнение с този при хора, които винаги избират асансьора.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Това се доказва чрез наблюдение над повече от 480 хиляди доброволци, мъже и жени, на възраст между 35 и 84 години. Сред тях и като цяло вероятността за смърт по различни причини в периода, в който редовно изкачват стълби, е с 24% по-ниска. Значително по-малко са случаите и на инсулти и инфаркти.

Качването по стълби е от онези кратки, но интензивни "изблици на физическа активност", както ги наричат учените, които имат доказано благоприятно и разнопосочно въздействие върху здравето ни. Затова и не бива да пропускаме всяка възможност да ги включваме в ежедневието си, припомнят от Medical News Today.

Снимка 663080

Източник: iStock

Не бива да забравяме и че изкачването по стълби е доста по-ефективно упражнение от много други, защото при него сърцето, белите дробове и мускулите ни работят едновременно. То и е едно страхотно дихателно упражнение, с което насищаме тялото с кислород, повишаваме пулса и подобряваме кардиореспираторната форма.

Но изкачването на стълби е и тренировка със съпротивление, с която натоварваме различни групи мускули - най-вече тези на краката. Тя спомага поддържането на чиста мускулна маса, която пък е свързана с метаболизма и регулирането на глюкоза. Освен това подпомага поддържането на баланса и координацията, които са ни много важни в ежедневието.

Изкачването на стълби, сърцето, сърдечните болести и каква е връзката между тях

60 стъпала = здраво сърце

Бърз тест показва здраво ли е сърцето ни

Е, май не се нуждаем от повече причини да започнем редовно да изкачваме стълби, ако не сме го правили досега. Със сигурност ще усетим моменталните ползи от това физическо упражнение, а за дългосрочните ползи за здравето ни също вече сме наясно.