Диетичните безалкохолни напитки, които обикновено вместо захар, съдържат изкуствени подсладители, може и да ни се струват по-здравословната алтернатива, но всъщност изобщо не са. И ново проучване доказва точно това.

Меласа вместо захар - какви са предимствата на естествения подсладител

Меласа вместо захар - какви са ползите

Сладко и поне малко полезно

Според изследване на учени от Шанхай консумацията на повече от два литра диетични напитки или други изкуствено подсладени напитки седмично може да увеличи риска от сърдечни проблеми с цели 20%. До същото, но с по-нисък риск (10%), може да доведе и пиенето на напитки с добавена захар.

Резултатите показват, че хората, които консумират от гореспоменатите напитки, са по-податливи да развият предсърдно мъждене, което се характеризира с неравномерен сърдечен ритъм. Кардиолозите уточняват, че симптомите на това опасно състояние включват умора, задух и сърцебиене.

Снимка 656277

Източник: iStock

По думите на специалистите то може да бъде генетично заложено, но има и рискови фактори, за които е добре да знаем. Например на генетиката и възрастта не можем да влияем, но пък можем да се откажем от тютюнопушенето, ако сме пушачи, както и да балансираме храненето си, в случай че наблягаме на нездравословни храни и напитки. Хипертонията, сънната апнея и затлъстяването са сред другите рискови фактори.

За да избегнем риска от предсърдно мъждене, е необходимо да контролираме и кръвното си налягане. Дори и да нямаме проблеми с него обаче, е важно и да се движим редовно, и да се храним правилно.

Тук обаче учените уточняват, че не могат да определят кое е "по-малкото зло" - нискокалоричните газирани напитки, подсладени с изкуствени подсладители, или пък стандартните, които съдържат захар.

Снимка 656276

Източник: iStock

За да запазим сърцето си здраво, кардилозите съветват да избягваме храни, които са рискови за холестерола. И изтъкват, че предсърдното мъждене може да бъде наистина опасно, тъй като може да доведе до образуването на кръвни съсиреци, инсулти и други сърдечни усложнения.

Колко аспартам води до рак - СЗО с нови факти за подсладителя

Колко аспартам води до рак

И за какво друго да внимаваме

Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск от гореспоменатите заболявания и затова за тях е дори още по-наложително да водят здравословен начин на живот и да избягват напитките с изкуствени подсладители. Специалистите също така свързват предсърдното мъждене и с по-висок риск от ранна деменция, пише The Guardian.