Оказва се, че изкачването на стълби не само гори калории, но и е най-бързият и достъпен начин да тестваме състоянието на сърцето.

Карането на колело, чистенето и как да сме форма, ако не обичаме да тренираме

Как да сме форма, ако не обичаме да тренираме

За тонус и настроение

Преди броени дни, по време на годишния конгрес, организиран от Европейската асоциация на кардиолозите, излязоха резултатите от изследването за здраво сърце на доктор Хесус Петейро, кардиолог от Университетска болница А Коруня, Испания.

Според автора на изследването, успеем ли да изкачим с лекота 60 стъпала за минута-минута и половина, можем да сме сигурни, че нямаме проблем със сърцето. Отнеме ли ни повече време обаче, трябва да се консултираме с лекар, пише MSN.

Снимка 510015

Целта на проучването е да се изследва връзката между някои всекидневни дейности като изкачване на стълби и резултатите, получени от упражнения в лаборатория. В научното изпитание се включили 165 пациенти с потвърдена или предполагаема коронарна артериална болест и симптоми от типа на болка в гърдите или задух.

Учените най-учтиво помолили ентусиастите първо да ходят, а после да тичат на пътека. Постепенно започнали и да увеличават скоростта, докато ги изтощят, колкото да не припаднат. Оставили ги да отдъхнат за 15-20 минути и ги накарали да изкачат 60 стъпала с бързо темпо, без да спират, и засекли времето.

Кога да правим кардио

Кога да правим кардио

Преди или след тренировка

Лекарите изчислили резултатите в метаболитни еквиваленти (METs) - степен на изразходвана енергия или използване на кислород по време на определени дейности. Седейки на стола например, изразходваме 1 MET, леките дейности отчитат под 3 METs, бързото ходене - от 3 до 6 METs, а джогингът - над 6 METs.

Снимка 510017

Източник: iStock

В конкретния случай онези, които взели стълбите за по-малко от 40-45 секунди, показали повече от 9-10 METs. Интересното тук е, че според предишни проучвания 10 METs по време на подобен опит е доказал ниска смъртност (1% или по-малко за година, или 10% за 10 години). Така стигнали до извода, че пациентите, на които тестът със стълбите им отнел минута и половина или повече, и показали под 8 METs, ги застрашава смъртност от 2-4% годишно, или 30% за 10 години.

Казано на прост език - успеем ли да изкачим 60 стъпала за минута-минута и половина, можем да спим спокойно.

Ние правим и още нещо - хапваме шоколад, но в умерени количества.

Шоколадът, консумацията му и кога е полезен за сърцето

Правилната доза шоколад за здраво сърце

Малко, но от (за) сърце