Една от актуалните мании на милиардерите е дълголетието, което мнозина от тях вярват, че се постига със спартански диети, много витамини и екстремни маратони и упражнения. Но всичко това звучи като същинско самонаказание, а според столетниците е просто излишно.

Циркадните часовници в тялото ни и колко важен е синхронът им за дълголетието

Как да постигнем пълен синхрон в тялото, за да забавим стареенето

Прости правила с голям ефект

Жана Калман, която през 1997 г. почива във Франция на 122-годишна възраст, например е казвала, че препоръчва "дневна доза порто, шоколад и цигара". Освен това жената има и чувство за хумор.

Позитивното отношение към нещата, любопитството и желанието за развитие са все част от рецептата за дълголетие и на още една дама - испанката Мария Браняс. Тя е вече на 116 години и дължи продължителния си живот и на навиците си да изразява съпричастност и благодарност, но и на избягването на алкохола и тютюна.

Столетницата е преживяла земетресения, войни, епидемии, пожари и има силно сърце и здрав разум, който използва и за да дава съвети в X (Twitter) за дълъг и щастлив живот. "Ред, спокойствие, добри отношения със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, никакви стрес и съжаления, много позитивизъм и стоене настрана от токсични хора", пише тя.

С впечатляващата продължителност на живота си Мария Браняс е обект на генетичното изследване на д-р Манел Естелър. Учените обаче се интересуват от дълголетието от години наред. Още през 1938 г. започва едно от най-продължителните проучвания на човешкото развитие, според което важни фактори са също и социалното положение на човек, коефициента му на интелигентност, гените и доходите. Всички те не могат да бъдат пренебрегнати като благоприятни предпоставки за дълъг и щастлив живот, пише The Guardian.

Поддържането на здравословно тегло и може ли да ни направи столетници

Това ли е тайната за 100-годишен живот

Звучи лесно, но дали е така

Но колкото и семпла да звучи рецептата на столетниците, която се концентрира върху душевните ценности, има малка уловка. И тя е в прилагането - защото не е лесно, особено в днешния материален и напрегнат свят.