Независимо от това дали се храним здравословно, далеч не е трудно да прекалим с консумацията на захар. А това е така, тъй като захарта се съдържа не само в плодовете и сладките изделия, но и в храни, за които вероятно дори не подозираме, например сосове и други пакетирани и консервирани продукти.

8 признака, че прекаляваме с въглехидратите

8 признака, че прекаляваме с въглехидратите

Тялото ни го подсказва

И макар че невинаги може да контролираме точно колко захар приемаме дневно, е добре в по-голямата част от времето да се придържаме към умерени количества. Според Световната здравна организация добавените захари, които консумираме, не бива да превишават препоръчителните 10% от дневните ни калории.

В противен случай с времето може да си навлечем здравословни проблеми. Но преди това тялото ни несъмнено ще реагира. Ето пет признака, които подсказват, че консумираме твърде много захар и е време да я намалим.

"Глад" за сладко

Колкото и неприятно да звучи, когато си похапваме повече въглехидрати или прости захари, обикновено усещаме желание за още сладки храни. Това се случва, когато захарта се абсорбира чрез инсулин и нивата на кръвната захар спадат бързо, причинявайки хипогликемия. В резултат на това тялото търси да си набави повече захар, за да компенсира този спад.

Снимка 563758

Източник: iStock

Наддаване на тегло

Когато ядем твърде много захар организмът ни може да започне да произвежда инсулин в излишък, а това да доведе до инсулинова резистентност. Това състояние от своя страна ускорява и улеснява покачването на килограмите. Освен това този дисбаланс може да причини внезапни енергийни сривове, а високите нива на кръвна захар застрашават да увредят протеините на тялото чрез процес, наречен гликозилиране, който съответно да увреди органите.

Ускорено стареене на кожата

Високите нива на инсулин могат да причинят тъмни петна, бръчки по кожата и загуба на еластичност, но също така и ускоряват нейното стареене. Излишната глюкоза задейства процес, наречен гликация, който води до образуването на т. нар. AGE съединения. Те възпаляват клетките и разграждат двата протеина еластин и колаген, които са от съществено значение за поддържането на еластична и мека кожа.

Снимка 474765

Източник: iStock

Умора и промени в настроението

Захарта е и "гориво" за клетките и все пак е необходима, за да поддържаме енергийните си нива. Но когато е в правилните количества. Ако нивата на захарта са твърде ниски, липса енергия. Но в същото време, ако кръвната захар е твърде висока и инсулинът не работи правилно, не е изключено внезапно да усетим умора и мудност, както и промени в настроението.

Край на сладкото още от днес и още няколко причини да го направим

Край на сладкото още от днес и още няколко причини да го направим

Със сигурност е за добро

Чревен дискомфорт

Прекомерната консумация на захар е враг на баланса в червата. А когато има дисбаланс, с течение на времето се променя чревната микробиота, което може да доведе до дисбиоза - преобладаване на вредните бактерии за сметка на полезните. Симптомите обикновено включват подуване на корема, диария, запек, газове и чувство на тежест след хранене. И освен че намалява способността на червата да абсорбират основни хранителни вещества, дисбиозата отслабва имунитета и влошава цялостното ни здраве, пише Glamour.