Макар и много от популярните съвременни диети да ограничават приема на въглехидрати, те все пак си остават жизненоважен макроелемент, от който се нуждаем в достатъчни количества. Но въглехидратите присъстват в различни храни - както полезни, така и вредни, и често могат да бъдат изкушаващи и да прекалим с тях.

Това са най-здравословните въглехидратни храни, от които да не се лишаваме

Това са най-здравословните въглехидратни храни, от които да не се лишаваме

Богати на фибри, не и на захар

Ето осем признака, с които тялото ни подсказва, че приемаме повече от нужното количество въглехидрати.

Наддаване на тегло

Ако усетим, че дрехите започват да ни стягат, а числото на кантара се увеличава, вероятно прекаляваме с въглехидратите. И то по-скоро с простите въглехидрати, които се съдържат в така неустоимите тестени храни, каквито са пицата и сладкишите например. За да се преборим с наддаването на тегло, е добре да приемаме повече сложни въглехидрати. Тях си набавяме с пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Снимка 703034

Източник: iStock

Висока кръвна захар

Рафинираните въглехидрати, каквито има в подсладените напитки и сладките изделия, могат да доведат до рязко покачване на кръвната захар. Когато ядем въглехидрати, тялото ни ги разгражда до глюкоза, която навлиза в кръвта ни. А когато е в големи количества, може да предизвика пикове. В някои случаи те са свързани и с диабет тип 2. За да поддържаме балансирани нива на кръвна захар, трябва да ограничим сладките изделия и вместо тях да заложим на сложни въглехидрати, каквито има в пълнозърнестите храни и плодовете.

Подуване на корема и запек

Приемането на голямо количество рафинирани въглехидрати за сметка на богати на фибри храни, може да попречи на доброто храносмилане. От ключово значение е да ядем достатъчно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Фибрите в тях не само предотвратяват запек, но подпомагат размножаването на полезни чревни бактерии и преминаването на храната по-лесно през храносмилателния тракт, предотвратявайки подуването.

Снимка 703035

Източник: iStock

Неудовлетвореност след хранене

Ако след хранене не се чувстваме заситени и удовлетворени, това може да се дължи на прекаляването с рафинирани въглехидрати, които като цяло не допринасят за чувството на ситост в стомаха. Причината е, че им липсват фибри и вода. Затова е добре да ядем повече плодове (ябълки, горски плодове, пъпеш) и зеленчуци (листни зеленчуци, краставици, целина), за да се чувстваме по-сити.

Ниски нива на енергия

Ако ядем предимно рафинирани въглехидрати, се лишаваме от хранителните вещества, които се съдържат в богатите на протеини храни и ни дават енергия. В говеждото месо, морските дарове, леща и боб има желязо, което подпомага за пренасянето на кислород в тялото и поддържането на енергийните нива. От друга страна приемът на много рафинирани въглехидрати и недостатъчно богати на протеини храни може да доведе до чувство на умора и дефицит на микроелементи.

Кожни проблеми

Често лошите хранителни навици си личат и по кожата на човек. Защото освен козметиката, която използваме, ѝ влияе и храната, която ядем. Храните с висок гликемичен индекс, каквито са сладките изделия и рафинираните въглехидрати, често причиняват кожни проблеми, най-вече обриви и пъпки. В някои случаи могат да доведат до акне или пък да го влошат.

Снимка 703036

Източник: iStock

Кариеси

Приказката, че сладките храни причиняват кариеси не е заблуда, с която просто да се залъгват децата. Рафинираните въглехидрати действително са водещ причинител на кариеси. Като прекалим с количеството "захранваме" бактериите в устата си с тях и така се произвеждат киселини, които отслабват емайла. А това може да доведе до увреждане на зъбите, като се образуват кариеси.

Храната, която ни носи повече енергия през студените месеци

Храната, която ни носи повече енергия през студените месеци

Заредени и физически, и емоционално

Депресия

Прекаляването с въглехидратните храни вреди не само на физическото състояние на човек, но и на психическото. Голямото количество захар се свързва с повишен риск от депресия при възрастни хора. В същото време консумирането на цветни, богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци действително може да подобри настроението и удовлетворението ни, пише Eat This, Not That.