Рибата е една от най-харесваните и консумирани храни по света. У нас също се похапва често, разбира се, не само на Никулден. Защото е не само вкусна, но и полезна, и лесна за приготвяне. И въпреки че рибата обикновено не изисква много суетене в кухнята, бихме могли да допуснем грешки, които да ни оставят разочаровани от вкуса ѝ. Ето няколко такива, които не бива да допускаме.

Простият метод, с който живакът може да бъде премахнат от консервите риба тон

Простият метод, с който живакът може да бъде премахнат от консервите риба тон

Ново откритие на шведски учени

Пренебрегваме качеството

За да се получи наистина добро ястие, качеството е от ключово значение. Важно е да изберем прясна риба, която е правилно обработена и съхранявана, за да избегнем притеснения относно безопасността на консумацията ѝ, както и разочарования във вкуса.

Готвим рибата с неподходящия метод

Може и да останем изненадани, но видовете риба, годни за ядене, са повече от 200. Като различните видове изискват и различен метод на приготвяне, за да се получат наистина вкусни. По-деликатните риби (например треска) са подходящи за готвене на пара, докато по-солидните, като риба меч и махи-махи, са чудесни за скара.

Пропускаме да подсушим рибата преди готвене

Не бива да готвим риба, която е все още влажна, тъй като това може да ѝ попречи да се сготви добре. Преди да я сложим на огъня, е важно да я подсушим с кухненска хартия, така че да е напълно суха. По този начин рибата не само ще се сготви както трябва, но ще стане и по-вкусна, тъй като ще абсорбира подправките и маринатата по-добре.

Не загряваме тигана или грила предварително и/или използваме на грешен вид мазнина

Независимо дали приготвяме рибата в тиган или на скара, предварителното загряване е задължително. Така ще предотвратим залепването ѝ по повърхността, а впоследствие и разкъсването на месото. Разбираме, че съдът или уредът са достатъчно добре загрели, когато чуем цвърченето на рибата, когато я поставим. Изборът на правилната мазнина е също толкова важен. Като е препоръчително да използваме рапично масло, масло от гроздови семки или от авокадо.

Готвим рибата с кожата нагоре

Докато рибните филета често се предлагат без кожа за по-голямо удобство, тази на някои пакетирани риби не е премахната. Важно е обаче да готвим рибата с кожата, поставена надолу - тя предпазва месото и се изпича по-добре, като същевременно предотвратява залепването и разпадането му.

Готвим рибата на прекалено висока или ниска температура

Температурата, на която готвим рибата, също може да бъде разликата между наистина добре приготвено или пък разочароващо ястие. Ако градусите са твърде високи, рибата може да изгори отвън, преди да се сготвила отвътре. А ако са прекалено ниски, е вероятно да не получи хубава златиста коричка. Независимо дали приготвяме рибата на тиган, фурна или скара, е важно първо да загреем съда или уреда на средно висока до висока температура, преди да я поставим.

Пресготвяме рибата

Пресготвянето на рибата е сред най-често допусканите грешки, тъй като дори само една или две допълнителни минути в тигана или на скарата могат да доведат до разочароващ резултат. За да сме най-сигурни, че рибата ще остане крехка, е най-добре да използваме кухненски термометър - когато достигне 62 градуса по Целзий в най-дебелата си част, означава, че е готова.

Обръщаме рибата прекалено често

Прекалено честото обръщане на рибата докато се готви е много вероятно да доведе до разпадането ѝ, особено ако сме избрали деликатно филе. Препоръчително е обръщането да се сведе само до едно, след като рибата вече се е сготвила от едната страна.

Не използваме резени лимон, за да предотвратим залепването на рибата

Лесно можем да предотвратим залепването на рибата, като използваме един малък кулинарен трик. За целта подреждаме резени лимон или портокал директно върху решетките на скарата, преди да поставим рибата отгоре. Така тя не само ще се отдели лесно, но и ще поеме от свежестта на цитрусите.

Прекаляваме с подправките или ги добавяме в грешното време

Когато подправяме рибата, трябва да се стремим да не прекаляваме, за да запазим деликатния ѝ вкус. Искаме подправката да подсилва, а не надделява над вкуса на рибата. Освен това не бива да овкусяваме рибата прекалено рано, а непосредствено преди да я сложим да се готви.

Мариноваме риба твърде дълго

Мариноването на рибата със сигурност може да подобри цялостния ѝ вкус. Но ако я оставим в маринатата прекалено дълго, ще получим обратния ефект. За да не рискуваме да получим риба с кашеста текстура, е най-добре да я оставим в маринатата за около 10-15 минути.

Грешката, която да не допускаме при приготвянето на сьомга

Грешката, която да не допускаме при приготвянето на сьомга

Ето как да бъде рибата крехка и сочна

Не оставяме рибата да си "почине" след сготвяне

Професионалните готвачи съветват да премахнем рибата от котлона или скарата точно преди да достигне пълна готовност, за да може остатъчната топлина да завърши процеса на готвене. Освен това, като я оставим да си "почине", се получава и по-сочна, пише The TakeOut.