Чували сме какво ли не за негативните ефекти на захарта върху нашето тяло. Като започнем от развалени зъби, минем през диабет и наднормено тегло и стигнем до кожа с редица несъвършенства. Но да се откажем категорично от нея е наистина трудна, дори невъзможна задача. Защото освен да ограничим всички сладки изделия, трябва да спрем да консумираме и тези със скрити захари в състава си. А те са наистина повече, отколкото предполагаме.

Топ 10 на страните, които ядат най-много захар

Топ 10 на страните, които ядат най-много захар

Светът поема по "сладък" път, но на каква цена

Подуване на корема, умора, чести промени в настроението, нарушения на съня и склонна към несъвършенства кожа са само някои от симптомите, които издават, че май прекаляваме с консумираната захар. Затова и е интересно да разберем какво би се случило с тялото ни, ако вземем радикалното решение да спрем да я приемаме в продължение на поне три седмици. И какви точно стъпки трябва да направим, за да е успешно предизвикателството.

Както някои други субстанции, захарта също има свойството да ни пристрастява в известна степен. Това се дължи на скоковете в нивата на кръвна захар и енергия, които получаваме след консумацията й. Именно затова често я търсим неосъзнато, а и неразбрано я приемаме, скрита под различни имена - глюкозен сироп, фруктоза или малтодекстрин.

Сладкото е изкушение, на коеот не бива да се поддаваме

Източник: iStock

Сладкото е изкушение, на коеот не бива да се поддаваме

Какво ще се случи

Симптомите на абстиненция се появяват в рамките на няколко дни след като сме отказали захарта. Тя най-често се изразява в главоболие, раздразнителност и умора. Всичко това обаче преминава бързо и се заменя от положителните промени. Сред тях са подобряване на енергийните нива и качеството на съня.

А на по-късен етап, след около три седмици, са видими и други - по-хубава кожа, по-малко подуване на корема и лицето и по-стройно тяло. Възпалителните процеси в организма намаляват, подобрява се чревната микрофлора, а покрай нея и храносмилането. Понеже връзката мозък-черва е научно доказана, положителна промяна има и върху настроението ни.

Да пием кафето си без захар не е чак толкова невъзможно

Източник: iStock

Да пием кафето си без захар не е чак толкова невъзможно

Какво да правим

За да избегнем периода на захарна абстиненция, който със сигурност няма да ни е приятен, може първоначално да използваме естествени подсладители - мед, кокосова захар или стевия. Вместо обичайните сладки закуски се препоръчва да изберем естествени, питателни храни.

5 признака, че консумираме твърде много захар

5 признака, че консумираме твърде много захар

По-лесно от очакваното е да прекалим с нея

Пресните плодове и зеленчуци са това, на което трябва да акцентираме в храненето си. Важното е да приемаме и достатъчно храни, богати на фибри и протеини. А ако ни се дояде нещо сладко, най-добрият избор са сушените плодове. Те съдържат и естествени захари, но и фибри, и витамини, които регулират нивата на кръвна захар, обяснява City Magazine.