Хората, които се опитват да се хранят здравословно, както и тези с преддиабетни състояния, често избягват не простно сладките неща, но и плодовете с високо съдържание на захар.
Но ново изследване от Университета "Джордж Мейсън" ни показва, че въпреки съдържанието си от 32 г естествени захари на плод, мангото може да подобри контрола на кръвната захар и да намали телесните мазнини.
В рамките на 6-месечно клинично проучване, участниците с преддиабет са разделени в две групи: едната група консумира ежедневно прясно манго, а другата получава нискозахарно протеиново барче.

Източник: iStock
Мангото не е само захар
Резултатите са категорични: групата, консумирала манго, има по-добър гликемичен контрол, подобрена инсулинова чувствителност и намалени телесните мазнини.
Изследването ни показва, че плодът с високо съдържание на захар се оказва по-полезен от "здравословната" нискозахарна закуска.
Според д-р Раеде Басири, клинична диетоложка и водеща изследването, не е важно само количеството захар, а видът на храната. Захарите в мангото са естествени и придружени от фибри, витамини и антиоксиданти - нещо, което липсва в много преработени храни, дори когато са с ниско съдържание на захар.

Източник: iStock
Всеки плод е по-полезен от преработена храна
"Целта е да насърчим хората да включват цели плодове като манго в хранителния си режим", казва д-р Басири за ScienceDaily.
Съветът й е да не се фокусираме върху захарта в етикета, а просто да избираме естествени непрерабодени храни, богати на полезни вещества. Плодовете не бива да бъдат изключвани, дори и да са с по-високо съдържание на захар.